08:58 / 04.09.2019.

Autor: HRT

Todorić: Zaduživao sam se zato što sam gradio Hrvatsku

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ivica Todorić, protiv kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak podignulo optužnicu, izjavio je da se zaduživao zato što je gradio Hrvatsku.
Ivica Todorić, protiv kojega je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u ponedjeljak podignulo optužnicu, izjavio je za N1 da se zaduživao zato što je gradio Hrvatsku.

- Nakon podizanja optužnice oglasio se Todorić
- Podignuta optužnica protiv Ivice Todorića i još tri osobe 

Na pitanje o plaćanju fiktivnih savjetnika Todorić je kazao: "To je sramota hrvatskog pravosuđa i hrvatske politike. Oni su svoju najveću kompaniju išli uništiti. Vidite kako Mađari štite svoje...".

Todorića se tereti da je plaćanjem fiktivnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura. On je jučer u svom blogu pod naslovom "Prikrivanje kriminala kao politička platforma" za podizanje optužnice okrivio premijera Andreja Plenkovića, a danas govori da nije čitao ugovore.

- Zar bih ja stvorio ovakvu kompaniju da sam čitao ugovore. To su službe radile, kazao je i dodao da nikada nijednu optužnicu nije pročitao.

Miljević: Ovaj predmet mogao bi trajati vrlo kratko

Odvjetnik Veljko Miljević izjavio je za HRT-ov "Studio 4" da su odvjetnici optuženih osoba iznenađeni jer smatraju da su rezultati istrage opovrgnuli ove navode u optužnici.

- Mislim da je sporedno utvrđivanje okolnosti tko je vlasnik, ali iznimno je bitno ono što je rekao Anto Nobilo, a to je da je usluga nedvojbeno obavljena. Nije plaćeno nešto što nije trebalo biti plaćeno. Usluga je obavljena, a onda nema djela, neovisno o tome tko je vlasnik.

Naglasio je da je u gospodarskom kriminalitetu 70 posto dokaznog materijala u tehničkim snimkama i u ispravama.

- U ispravama jasno stoji je li naručen određeni rad, je li na taj rad došao rezultat u vidu nečega što je naručeno, pa onda i izrađeno. U dokumentaciji mora postojati trag tko je naručio posao.

Izjavio je i da posljednjih deset godina sve veće tvrtke funkcioniraju na način da odluka o bilo čemu ne može biti donesena a da nemate suglasnost određenih osoba.

- O tome postoji obrazac, formular s potpisima. Nema previše tajni, ali sada nagađati prerano je i ništa time nećemo dobiti.

Miljević je istaknuo i da mu se čini iz jučerašnjih izjava troje odvjetnika da bi ovaj predmet mogao trajati vrlo kratko.

- Dokazni postupak ne bi trebao trajati dugo, ako ga bude u raspravi. Optužnica je dignuta, ali ona je nepravomoćna i treba je potvrditi.

Izjavio je i da će on u slučaju triju optužnica protiv Zdravka Mamića tražiti spajajenje u jednu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!