15:10 / 15.09.2020.

Autor: Mladen Sirovica, Eugen Husak/Dnevnik/IMS/S.M./HRT/Hina

Todorića se tereti za štetu od skoro mlrd. kuna, ljetovanja, safarije, nekretnine, oružje...

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih suradnika zbog afere Agrokor u kojoj je ta tvrtka navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna.
Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih suradnika zbog afere Agrokor u kojoj je ta tvrtka navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna. Tereti ih se za niz kaznenih djela u gospodarskom poslovanju. Oglasio se potom i Ivica Todorić te poručio među ostalim da će optužnica "ostati povijesna sramota pravosuđu RH".

Tužiteljstvo: Najsloženiji slučaj gospodarskog kriminaliteta 
Todorić: Optužnica - povijesna sramota pravosuđu RH 
Završena istraga u slučaju Agrokor
Rok za odluku o optužnici za Agrokor produljen za 30 dana 

Uz Ivicu Todorića i njegove sinove Ivana i Antu istragom u slučaju Agrokor  obuhvaćeni su i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Najveći spis u povijesti gospodarskog kriminala u Hrvatskoj

Spis u predmetu protiv Ivice Todorića i 14 optuženika najveći je u povijesti gospodarskog kriminala u Hrvatskoj. Ima više od 82.000 stranica,  pripreman je tri godine, ispitani su brojni svjedoci, provedena su mnoga vještačenja.

Početak suđenja ovisit će o odluci optužnog vijeća. Sudac mora spis proučiti, poslati ga optuženicima, a oni se pak u roku od 8 dana od preuzimanja moraju očitovati. Nakon toga će se sazvati optuženičko vijeće koje bi trebalo donijeti jednu od odluka - da prihvaća optužnicu ili da ju šalje na doradu ili da ju odbacuje, kazao je HRT-ov novinar Eugen Husak te dodaje da bismo na optuženičkoj klupi mogli vidjeti, ako do toga dođe, donedavno najbogatije ljudi u Hrvatskoj i moćne menadžere.

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je na svojoj internetskoj stranici da je prvookrivljeniku pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna, nizozemskom trgovačkom društvu u iznosu od 320.720.000,00 kuna, a da je trgovačko društva A. d.d. oštećeno ukupno za 1.244.328.584,00 kuna. U svom priopćenju ŽDO detaljno navodi za što se sve terete optuženici pa spominje da se Todorića, odnosno prvookrivljenika tereti i da "je nalagao plaćanje troškova uređenja nekretnine u Zagrebu, troškova kupovine odjeće, modnih dodataka, oružja, ljetovanja, zimovanja, safari putovanja te prepariranja životinja i drugih troškova koji ne predstavljaju troškove poslovanja trgovačkog društva A. d.d. i ovisnih društava u ukupnom iznosu od 7.777.365,00 švicarskih franaka (protuvrijednost 53.889.362,00 kuna)."

Ivica Todorić obratio se javnosti nakon što je u okviru afere Agrokor, optužnica protiv njega i 14 njegovih najbližih suradnika stigla danas na Županijski sud u Zagrebu. Poručio je među ostalim "da će podizanje ove optužnice ostati povijesna sramota pravosuđu RH" te da istina o Agrokoru neće stati. 

Devčić: Optužnica od 459 strana, a spis predmeta oko 80.000

Glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je da je na sud stigla optužnica.

- Radi se o optužnici koja se očekivala duže vrijeme. Predmet je obiman i ima oko 80.000 stranica, a optužnica 459 stranica. Zakonska procedura je takva da se prvo mora odrediti sudac koji će raditi na takvom predmetu, kazao je Devčić. 

Dodao je da se radi o kaznenom djelu zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te kaznenom djelu krivotvorenja službene, odnosno poslovne isprave. Govoreći o štetama rekao je se radi o višemilijunskim iznosima.

Istaknuo je da se predmeti dodjeljuju po određenom algoritmu. "Ako je koji sudac trenutačno zadužen za određeni broj predmeta, sukladno tome se kompjutorski određuje sudac koji će dobiti određeni predmet u rad".


Nobilo: Optužnica će pasti

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, ocijenio je da je optužnica ''prema rezultatima istrage neočekivana'', dok mu je ''kao poznavatelju pravne prakse u Hrvata ona sasvim očekivana''.

- Optužnica će pasti jer za šest godina, koliko optužnica obuhvaća izvršenje kaznenog djela, moja klijentica nije bila na radnom mjestu četiri godine. To govori da je optužica stvorena da ispuni svoju političku svrhu za preuzimanje Agrokora, kazao je i dodao "da su agencijski vještaci koji su radili na ovom slučaju, istovoremeno bili plaćeni od prinudne uprave Agrokora i da optužno vijeće to vještačenje mora izdvojiti iz spisa kao nezakoniti dokaz".

ŽDO pokrenuo istragu još u studenom 2017. godine

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Istraga u slučaju Agrokor trebala je biti dovršena do 20. svibnja 2019., ali je rok produžen zbog složenosti istrage te je dovršena 17. srpnja ove godine. 

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona proveden u zatvor u Remetincu, a 20. studenoga prošle godine na slobodu je izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba. U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!