Toksikološko vještačenje utvrđuje uzrok smrti tri konja u ZOO-u na Marjanu

11:01 / 05.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Zoološki vrt na Marjanu/Arhiva

Zoološki vrt na Marjanu/Arhiva

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitska policija izvijestila je u nedjelju da su u tijeku policijski izvidi vezano za jučerašnje uginuće tri konja u Zoološkom vrtu S na Marjanu, a ovlašteno poduzeće preuzelo je uginule konje radi prijevoza na Vetrinarski institut u Zagrebu.


- Ovlašteno poduzeće je temeljem veterinarske uputnice preuzelo sva tri uginula konja radi prijevoza u Veterinarski institut u Zagrebu gdje će se utvrditi točan uzrok smrti, priopćeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

U tijeku su daljnji policijski izvidi, a po dobivenom nalazu i mišljenju Veterinarskog instituta uslijedit će daljnje potrebno policijsko postupanje u koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu.

Nakon što je jučer oko 18,45 sati primljena dojava da su u prostoru Zoološkog vrta Split zaposlenici pronašli tri mrtva konja, policijski službenici su odmah izišli i osigurali mjesto događaja, navode iz policije.

Na teren je izašla i nadležna veterinarska inspekcija, a policija je obavila kriminalističko-tehnički pregled i fotografiranje mjesta događaja o čemu je obaviješten dežurni zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Splitu.


- Nakon što su uginula dva ponija pokušali smo spasiti dalmatinskog bušaka, dajući mu protuotrovno sredstvo, ali kada se vidjelo da to ne pomaže onda je obavljeno njegovo uspavljivanje, odnosno eutanazija, kazao je Nediljko Ževrnja za Hinu, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta Split.

Po njegovim riječima, prije uginuća životinje su imale nekontrolirane pokrete tijelom i trzanje glavom a to su simptomi koji ukazuju da bi mogla biti riječ o trovanju. No, tek će toksikološko vještačenje pokazati je li to uzrok smrti.

Ravnatelj Ževrnja kaže da je za lešine triju uginulih konj organiziran prijevoz u Agroproteinku u Sesvetama, gdje će se uzeti uzorci i poslati na toksikološko vještačenje. Već sutra postoji mogućnost da se doznaju prve informacije o uzrocima uginuća ova tri konja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!