12:24 / 01.06.2019.

Autor: HRT

Tolušić: 19 milijardi kuna za projekte u Slavoniji

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osječko-baranjska županija slavi svoj dan. U osječkom HNK održana je svečana sjednica na kojoj su, uz ostale, i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ministar Tomislav Tolušić kao Vladin izaslanik.
Osječko-baranjska županija slavi svoj dan. U osječkom HNK održana je  svečana sjednica na kojoj su, uz ostale, i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ministar Tomislav Tolušić kao Vladin izaslanik. Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena županijska javna priznanja. Istaknuta je potreba ravnomjernog razvoja cijele Hrvatske, pa tako i Osječko-baranjske županije. Tomu će pripomoći i 19 milijardi kuna kroz projekte Slavonije i Baranje.

Naime, izaslanik predsjednika Vlade ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je kako je u sklopu projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" 19 milijardi kuna Vlada predvidjela za projekte u Slavoniji, kojoj treba kotač zamašnjak za bolji i kvalitetniji život svih stanovnika.

Istaknuo je da je ta županija, s 1,5 milijardi kuna u posljednje tri godine, najuspješnija po povlačenju sredstava Programa ruralnog razvoja, što omogućuje da poljoprivrednici ostaju živjeti i raditi Slavoniji.

Naglasio je i kako je u pripremi više od 250 projekata za povećanje konkuretnosti poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji, poput novih farmi, voćnjaka i plastenika.

- Poljoprivreda u ovoj Županiji ima bezbroj lijepih priča, to je baza i struktura koju moramo čuvati i osigurati da bude još uspješnija u budućnosti. Želimo da poljoprivreda bude prepoznata ne kao nužda već kao prilika, zbog koje se isplati ostati u Slavoniji. Hvala onima koji podržavaju Vladinu politiku prema Slavoniji, a hvala i onima koji je kritiziraju, jer oni nas tjeraju da budemo što bolji, učinkovitiji i uspješniji - poručio je ministar Tolušić.Anušić: Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izvijestio je kako je Županija pokrenula niz projekata, poput energetske obnove zgrada, izgradnje 14 sustava navodnjavanja, regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, novog osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), nove zgrade 1. osječke gimnazije i srednje škola u Donjem Miholjcu, pri čemu vrijednost projekata doseže gotovo tri milijarde kuna, a najveći dio osigurava se iz EU fondova te u suradnji s Vladom RH.

- Želimo osigurati ravnomjeran razvoj svih dijelova županije. Pokrenuli smo županiju, postavili smo čvrste temelje za razvoj i tu nećemo stati - poručio je Anušić.

Grabar-Kitarović: Vidljivi pomaci

Predsjednica je istaknula da su od prošle godine, kada je ondje imala izmješten ured, itekako vidljivi pomaci nabolje te da Vladin projekt Slavonja, Baranja i Srijem "daje dobre razvojne učinke i dat će još bolje".

Istaknula je i da su pomaci vidljivi u poljoprivredi te da treba ulagati u kontinentalni turizam i vratiti mlade ljude. Izjavila je i da će njezina radna skupina na jesen izraditi i predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja.

Odličnom je ocijenila vijest o rastu BDP-a od 3,9 posto u prvom tromjesečju, kazavši kako je to "velik iskorak, jer omogućuje ne samo servisiranje dugova već i stvarni rast, a još je bolja vijest da se rast BDP-a ne temelji samo na potrošnji već i na proizvodnji te izvozu". Izrazila je nadu da se na tome neće stati te da će to biti zalog za rast BDP-a od pet posto "na krilima investicija i izvoza".

Taj rast je dostižan, ali traži još više zajedništva, organiziranosti i odlučnosti za promjene, kazala je.

- Moramo raditi brzo jer nam vrijeme nije saveznik. Zadaća politike je jasna, širiti prostor rada, obrazovanja, kreacije, poduzetništva i demokracije te otvarati put na vanjska tržišta - poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Posebno se obratila mladima koji "ostaju u svome zavičaju gradeći uspješne poduzetničke i životne priče".

- Treba nam vaš entzuijazam i optimizam. Onima koji su otišli želim reći da povratak ne znači neuspjeh, naprotiv, donesite nam svoje iskustvo, budite kraetori napretka, ne samo u Slavoniji nego u cijeloj Hrvatskoj - istaknula je Grabar-Kitarović.Dan Osječko-baranjske županije održava se u spomen na 2. lipnja 1997., kada je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman uz nazočnost predstavnika Sabora i vlade i UNTAES-a u Belom Manastiru održao skupštinu Osječko-baranjske županije. Tako su okupirani dijelovi Osječko-baranjske županije ušli u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Predsjednica je nakon svečanog prijma posjetila novootvoreni Centar za autizam, jedini takve vrste istočno od Zagreba te u povodu 50. rođendana Dom za starije i nemoćne u Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!