Tolušić mesarima: Tko bude lovio u mutnom, nastradat će

22.08.2018.

19:35

Autor: M.B./HRT

default error photo
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a da se ljeti zbog velikih temperatura pojačava kontrola i nadzor mesa.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a da se ljeti zbog velikih temperatura pojačava kontrola i nadzor mesa, ide se i u nenajvljene kontrole. "Takvih kontrola bit će još u ovih mjesec dana", poručio je, komentirajući veliku akciju veterinarske inspekcije i carine u kojoj je zaplijenjeno više od 1200 kilograma mesa i mesnih prerađevina nepoznatog podrijetla.

Nadzor je proveden na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Zatvorene su dvije mesnice i klaonice, u jednom objektu zabranjena je proizvodnja, podnesene su dvije kaznene prijave i osam optužnih prijedloga.

Diljem obale, u jeku turističke sezone, kada je potrošnja mesa najveća - iza inspekcije je lavovski posao. Uz one redovite kontrole u čak 2000 mesnica i 150 klaonica odradili su nenajavljene kontrole. Nisu zaobišli ni stočne sajmove. Prijestupi su, kaže ministar, itekako ozbiljni.

Za one koji ne poštuju propise o sigurnosti hrane tolerancije nema, samo kazne - a one nisu male: od 50 do 100 tisuća kuna, uz privremenu zabranu rada. I trošak uništavanja spornog mesa moraju platiti iz svoga džepa. Iako su inspekcije ove godine provele više od 50 tisuća nadzora, suzbiti sivo tržište i zaštititi potrošače nije lako. Zato se akcije nastavljaju i to pojačano, a do tada stoji preporuka - jedite domaće meso jer hrvatski standardi u kontroli hrane među najstrožima su u Uniji."Činimo sve što možemo da zdravstvena ispravnost hrvatskih proizvoda bude na vrlo visokoj razini", kaže Tolušić. Naglasio je i da je velika većina pregledanih objekata u odličnom stanju i ispunjavaju sve zdravstvene i sanitarne uvjete.

"Ne trebamo bježati od problema mesnog sivog tržišta u Hrvatskoj i to je ono što moramo rješavati. Ali poručujem svakome u sustavu, tko dobro radi - ne mora se bojati", rekao je. Poručio je hrvatskim potrošačima da Hrvatska ima odlične proizvode, rigorozne su kontrole, a ono što hrvatski poljoprivrednik proizvede na vrhunskoj je razini.

"Mali je postotak onih koji krše pravila, ali zato smo mi tu i ovo je pokazatelj  da kontrole dobro rade. Pozivam sve naše građane da prijave sve loše što vide", rekao je Tolušić.

Tvrdi da za njegovog mandata više nema "prastarog" višestruko zamrzavanog mesa. "Volio bih da je uvoz mesa puno manji, ali mi smo ti koji kao potrošači diktiramo tempo trgovačkih lanaca", rekao je. "Tko bude lovio u mutnom, nastradat će", zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!