16:33 / 10.09.2018.

Autor: V.K:/Hina

Tolušić o Penavinoj prozivci: Može se napraviti više

Fotografija: Dubravka Petric/PIXSELL

Fotografija: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Penava prozvao državne institucije da ne čine dovoljno na procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je u vezi sa istupom vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave, koji je prozvao državne institucije da ne čine dovoljno na procesuiranju ratnih zločina i traženju nestalih te pozvao na mirni prosvjed u Vukovaru, kako je "sigurno da se može napraviti više, no u zadnje dvije godine ima pomaka u određenim procesima".

"Dolazim iz Virovitičko-podravske županije i jedan od najvećih pokolja u Domovinskom ratu je bio u Četekovcima, Čojlugu i Balincima, a također i na području Voćina. Zadnjih godinu dana su zločinci koji nisu bili procesuirani  procesuirani, rekao je odgovarajući na novinarsko pitanje ministar Tolušić u Županji, gdje je bio na Danima polja šećerne rep.

 "Je li se to moglo napraviti 2000. ili 2005.? Sigurno da da. Ono što moramo znati je da mi kao Vlada ne možemo utjecati na neovisnost pravosuđa, državnog odvjetništva i svih ostalih koji tu trebaju odrediti svoj dio posla. Policija je svoj dio posla davno odradila", rekao je  Tolušić.

Po njegovim riječima, sigurno se može učiniti više."Meni je drago da u zadnje dvije godine imamo pomake u određenim procesima", dodao je Tolušić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prozvao je u subotu na konferenciji za novinare državne institucije da 27 godina ne rješavaju pitanja nestalih i ne procesuiraju ratne zločine te je s tim u vezi za 13. listopada najavio miran apolitični prosvjed u Vukovaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!