19:41 / 19.12.2018.

Autor: HRT

Tolušić: Obećali Slavoniji 2,5 mlrd. eura do kraja mandata

-

-

Foto: - / -

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu za projekte na području pet slavonskih županija osigurano je gotovo 19 milijardi kuna, i to većinom iz europskih fondova.
Svjedoci smo svakodnevnog iseljavanja iz države, a ponajprije iz njezina istočnog dijela. Jasno je da ostanak stanovništva i bolji život mogu osigurati jedino ulaganja, nova radna mjesta i veće plaće. Stoga je zanimljivo da je sedmom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu za projekte na području pet slavonskih županija osigurano gotovo 19 milijardi kuna, i to većinom iz europskih fondova.

Gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević potvrdila je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da je za grad Pakrac ugovoreno više od 200 milijuna kuna projekata. - U to ne računamo naše sufinanciranje i sufinanciranje iz fonda iz Ministarstva regionalnog razvoja. Radi se o raznim projektima, istaknula je Blažević.

- Grad Pakrac je još iz pretpristupnih fondova iskoristio sva sredstva namijenjena poduzetničkoj infrastrukturi. S time smo dobili poduzetničku zonu, a danas ih imamo tri. Imamo dva poduzetnička inkubatora koja se pune i koja su puna. Poduzetnički centar Pakrac vrijedno radi i na pripremi projekata i to ne samo za Grad i gradske institucije nego i za poduzetnike. Mislim da je potencijal veliki. Otvaraju se nove mogućnosti, a to se moglo čuti i na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kazala je među ostalim gradonačelnica Blažević.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je da se iz fondova Europske unije ulažu ozbiljni novci u zdravstveni sustav, u dogradnju i izgradnju bolnica.

- Ulaže se i u sve one destinacije u Slavoniji koje imaju turistički potencijal, ali ih ne možemo razvijati kada nemamo novac za infrastrukturu. Obećali smo 2,5 mlrd. eura do kraja mandata, od 10 koje imamo na raspolaganju. Bit ćemo još uspješniji iduće godine. Drago mi je da, bez obzira na nas ministre iz Slavonije,  gospodin Plenković ima osjećaja za Slavoniju i to vjerovatno više nego pola onih koij su do sada pričali o Slavoniji, ali ništa nisu poduzimali, izjavio je između ostalog Tolušić. 

Potom je na primjeru Virovitičko-podravske županije govorio koliko se ondje ulaže te je nabrojao nekoliko projekata za koje je rekao da stvaraju novu perspektivu za razvoj tih područja i ostanak mladih ljudi.

Na pitanje što poljoprivrednici mogu očekivati iduće godine Tolušić je rekao da će ministarstvo poljoprivrede i Vlada raspisati 100% natječaja. U 2020. godini ministarstvo poljoprivrede nema što raspisivati. Danas smo na 89% raspisanih natječaja, na oko 60% ugovorenih i oko 28% isplaćenih.

Kazao je i da su sve Vlade do sada pomagale stočarstvu, ali nisu na pravi način vodile brigu u vezi s tim. Radimo strukturirano, dodaje Tolušić i naglašava da se stočarima daje prednost i kroz zakone o poljoprivrednom zemljištu i kroz program ruralnog razvoja. - Učinit ćemo sve da stočarstvo, koje je kraljica poljoprivrede, podignemo na prave noge i vratimo na tokove na kojima je trebalo biti odavno, istaknuo je.

Ministar poljoprivede istaknuo je i da će u petak njegovo ministarstvo raspisati natječaj za izgradnju 130 vrtića. Radi se o mjestima koja uglavnom nikada nisu imala vrtić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!