15:41 / 02.05.2019.

Autor: D.M./Hina

Tolušić: U mesnicama nije nađeno meso zaraženo trihinelom

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

O novom slučaju trihineloze doznalo se nakon što je u kninskoj bolnici potkraj veljače hospitalizirano troje pacijenata s kliničkim simptomima trihineloze.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je da je meso zaraženo trihinelozom pronađeno u domaćinstvu u Kninu, ali ga nije bilo u provjerenim mesnicama i klaonicama. Zaraženo meso pronađeno je nakon što je osoba koja se zarazila to prijavila. Nakon toga su inspektori, tada pod ingerencijom Ministarstva poljoprivede, izašli na teren.

- Trihinela prijeti svinjogojskim farmama

Računima nije dokazano odakle je meso i je li kupljeno u privatnom aranžmanu, ali bez obzira na to, ističe Tolušić, inspekcija je kontrolirala ono što je osoba rekla i gdje je kupovala meso. Inspekcija je provela nadzor i u mesnicama i klaonicama, ali nigdje nije bilo pronađeno zaraženo meso, dodao je Tolušić. Napomenuo je da će, ako je bio bilo kakav propust privatnog veterinara koji je označavao meso - on biti kažnjen, kao i oni koji su evntualno lažirali žigove. Policija sve istražuje.

O novom slučaju trihineloze doznalo se nakon što je portal Telegram objavio da je u kninskoj bolnici potkraj veljače hospitalizirano troje pacijenata s kliničkim simptomima trihineloze. Prema tvrdnjama portala, Ministarstvo poljoprivrede  pokušalo je zataškati taj slučaj iako je još krajem veljače dobilo informaciju o pronalasku pozitivnog rezultata na trihinelu uz ozbiljne indicije da zaraženo meso potječe iz jedne mesnice u Kninu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!