14:08 / 04.10.2019.

Autor: HRT

Toma u Poligrafu: Premijer sve bitke dobiva na mišiće

-

-

Foto: - / -

Gostovlai su novinari: Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista, Tomislav Klauški, kolumnist 24 sata i Expressa i Branko Mijić, kolumnist Novog lista.
Nakon službene najave da će predsjednica Grabar Kitarović krenuti u utrku za novi mandat, neslužbena izborna kampanja postaje sve ozbiljnija. Neslužbeno se može čuti da bi prvi krug izbora mogao biti 22. prosinca. Kako će utjecati na vladajuće,a kako na oporbu? Jesu li moguća iznenađenja? Koje će političke opcije najviše profitirati od kampanje? O tome, uz analizu trenutne političke situacije, u emisiji Poligraf urednice Jasmine Popović, govorili su novinari: Ivanka Toma iz Jutarnjeg lista, Tomislav Klauški, kolumnist 24 sata i Expressa i Branko Mijić, kolumnist Novog lista.

Klauški je rekao da se još uvijek čini da Andrej Plenković drži stvari pod kontrolom.

- To je zadnje tri godine konstanta njegovog mandata. Da sve krizne situacije uspjeva smiriti ili izbjeći. Dočekali smo kandidaturu hrvatske predsjednice, Dubravku Šuicu i slično, s druge strane prijetnje štrajkovima, prijetnja s političke desnice, bilo je burno u HVIDRA-i, sve dok nisu shvatili kako čovjek iz HDZ-a mora voditi HVIDRA-u. Plenkovićeva politika je da se smiri situacija prije predsjedanja Europskom unijom. Da se sva žarišta, politička, socijalna, ekonomska u Hrvatskoj smire kako bi on došao čistih naslovnica novina, čiste situacije primao europske čelnike u Zagrebu, istaknuo je.

Mijić je rekao da se Plenković vjerojatno nada mirnoj situaciji.

- Međutim, ne vjerujem da može biti situacija mirna. Situacija se već odavno uzburkala i slijede i predsjednički izbori i kampanja. Mislim da to neće trajati samo do kraja godine, nego i cijelu sljedeću godinu te dok bude trajalo predsjedanje Vijećem Europe. A onda se već spremamo za parlamentarne izbore. Neke početne startne pozicije se već sada traže. Sada se već kopaju rovovi i raspodjeljuju se ljudi koji bi na sljedećim izborima mogli preuzeti vlast tako da ne mislim da Plenkovića mogu čekati neka mirna vremena, pogotovo zato jer već neko vrijeme iz njegove stranke prijete protukandidatima koji će pokušati preuzeti vlast u HDZ-u.

Toma je rekla da premijer, predsjednik HDZ-a, sve ove bitke dobiva na mišiće. Šuica je prošla, međutim ostaje politička šteta za HDZ jer će se i dalje dugo govoriti o njezinoj imovini, preispitivati kako ju je stekla. Postavljati pitanja kako je kćer mogla s 28 godina kupiti 200.000 eura vrijedan stan u kešu. Sve su to pitanja koja tek dolaze na naplatu i tek će biti relevantna što u unutarstranačkim izborima u HDZ-u, što na parlamentarnima za koje se uzimaju pozicije sada.

Je li prekasno ili na vrijeme došla kandidatura Kolinde Grabar-Kitarović, kakvu će kampanju morati voditi u odnosu na prošlu pobjedničku, hoće li Kolinda Grabar-Kitarović homogenizirati desno biračko tijelo, a hoće li to uspjeti Zoranu Milanoviću sa lijevim, što uopće znače programi kandidata, ima li prostora za iznenađenja na izborima, što predstavlja Miroslav Škoro, hoće li biti sučeljavanja i tko će ih izbjegavati, što znači potvrda Đakića na čelu HVIDRA-e, tko bi mogao imati profit od eventualnog Škorinog uspjeha pogledajte u emisiji. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!