Tomašević: Razgovarati o budućnosti Snježne kraljice zbog klimatskih uvjeta

09.01.2023.

13:18

Autor: HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na spekulacije o odlasku ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Paladine te je rekao da je gradskoj upravi, neovisno o tome tko vodi ministarstvo, bitan rezultat obnove koju bi bilo dobro centralizirati.

- Meni je bitan rezultat, a to je da se ubrza obnova privatnih zgrada. Hoće li to biti s postojećim ili novim ministrom, nije naša odluka, rekao je Tomašević i ponovio da je obnova privatnih zgrada, s kojom nitko nije zadovoljan, odgovornost države.

Podsjetio je da je od početka obnove sadašnji ministar Paladina druga osoba na čelu tog resora te da je promijenjena i osoba na čelu Fonda za obnovu. Ne možemo biti sretni da dolaze novi ljudi i i uhodavaju se u posao, dodao je Tomašević.

Kad je riječ o Paladininu prijedlogu o centralizaciji procesa obnove, rekao je da se za to zalagao još dok je prvi Zakon o obnovi bio u saborskoj raspravi. Sada se, naime, obnovom bavi više državnih institucija - Fond za obnovu, Središnji državni ured za obnovu, gradovi i općine.

- Imamo previše institucija koje se time bave. Mislim da bi bilo dobro centralizirati obnovu, u ministarstvu ili nekoj drugoj instituciji. Na Vladi je da to procijeni, jer je to njihova odgovornost, istaknuo je Tomašević.

Vrijeme je da se razgovara o održivosti Snježne kraljice

Osvrnuo se i na kritike o gradskom sufinanciranju Snježne kraljice, skijaškog natjecanja kojemu je ove godine, drugi put za redom, otkazana utrka zbog pretoplog vremena, te istaknuo da je financiranje smanjeno peterostruko.

- Grad Zagreb je 2017. godine financirao Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna s 12,5 milijuna kuna, što je 50% budžeta Snježne kraljice, a ove godine financiranje je palo na 2,5 milijuna kuna, odnosno na 10%, rekao je Tomašević.

Iako grad ne organizira to natjecanje već ga sufinancira, kao i druge sportske manifestacije, Tomašević smatra da bi zbog klimatskih uvjeta trebalo početi razgovarati o budućnosti Snježne kraljice.

- Klimatske promjene neće ići na bolje, mogu ići samo na gore. Vrijeme da se sjedne i pokrene rasprava o daljnjoj održivosti tog natjecanja, rekao je dodavši gradonačelnik te najvio da će se o tome razgovarati s Hrvatskim skijaškim savezom i Vladom, koja najviše financira to natjecanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!