Tomašević: Cilj za 20 posto povećati broj stabala u Zagrebu

21.03.2022.

11:17

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U povodu Svjetskog dana šuma, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je u parku Maksimir sudjelovao u akciji sadnje stabala poručivši da je cilj i ambicija gradske vlasti povećati broj drveća u zagrebačkim parkovima i perivojima za 20 posto 

- Već smo krenuli ove godine puno jače nego prošle pa vjerujem da ćemo do kraja mandata ostvariti taj cilj, izjavio je Tomašević sudjelujući u provedbi projekta Sadnje mladih stabala autohtonih vrsta drveća na prvi dan proljeća.

Akcija se održava u organizaciji Javne ustanove Maksimir u suradnji sa Šumarskim fakultetom, a projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Uoči druge godišnjice zagrebačkog potresa, Tomašević je komentirao obnovu istaknuvši da nije zadovoljan. Smatra da je Grad napravio sve što je mogao, osigurao je potrebna sredstva za obnovu, ali obnova privatnih zgrada nije u njegovoj ingerenciji.

Galerija
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Foto: Patrik Macek/PIXSELLZagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Foto: Patrik Macek/PIXSELLZagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Mi smo za taj dio osigurali čak 160 milijuna kuna, a skoro ništa nismo potrošili ove godine. Duplo više smo osigurali nego prošle godine i očekujem da to potrošimo, tj. da konačno krene obnova privatnih zgrada, poručio je.

Dotaknuo se rušenja zgrade na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, koja je postala simbol zagrebačkog potresa, rekavši da rušenje nije počelo po Zakonu o obnovi nego iz pretpostavke da je ona ugroza za građane.

Dodao je kako je potres ogolio puno problema koji su se nagomilali u Zagrebu zadnjih desetljeća vezano uz imovinsko-pravne odnose i zakone koji definiraju što je odgovornost suvlasnika višestambenih zgrada.

- Nije bilo suglasnosti privatnih vlasnika nego je kroz aktivnosti Grada, a ponajprije Državnog inspektorata, počelo rušenje. Mislim da je to pokazatelj kako treba dalje, rekao je Tomašević pojasnivši da država i Zagreb trebaju djelovati zajednički kod procjene da ruševna zgrada predstavlja ugrozu za građane.

Uz Tomaševića na sadnji stabala u Maksimiru bili su ministrica turizma Nikolina Brnjac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!