Tomašević: Dijele nam lekcije, a ostavili dugove i svoju stranku odveli u stečaj

25.04.2023.

15:31

Autor: P.F./Hina/HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da je njegova vlast napravila suficit u proračunu, a svejedno im lekcije o upravljanju Zagrebom dijele oni iz bivše vlasti, iako su im ostavili dugove, a svoju stranku Bandić Milan 365 (BM 365) uspjeli odvesti u stečaj.

- Doista je nevjerojatno da stranka BM 365 ide u stečaj, a ti isti ljudi nam dijele lekcije o tome kako se upravlja Zagrebom. Možete zamisliti u kakvom financijskom stanju su nam ostavili Grad, ako su svoju stranku uspjeli odvesti u stečaj, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare nakon obilaska radova na obnovi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Pohvalio se da je njegova Gradska uprava u dvije godine mandata napravili suficit u proračunu, ali ga ne mogu trošiti na projekte jer moraju servisirati dug od čak pet milijardi kuna, koji im je ostavila bivša vlast. Osim toga, Zagrebački holding je prvi put od 2019. godinu završio u plusu te je povećan kreditni rejting Holdinga i Grada. Također, riješili su problem kašnjenja plaćanja vrtićima i školama od čak šest mjeseci.

- Toliko o takozvanoj nesposobnosti, koju nam nameću, a toliko i o njihovoj financijskoj sposobnosti, kada ne mogu ni svoju stranku održavati, kazao je Tomašević.

Najavio je da će se na sjednici Gradske skupštine u četvrtak naći odluka o izmjeni Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba i Sesveta, što će, po zakonskom okviru, trajati dvije godine.

Također je najavio da će Gradska skupština u srpnju donijeti rebalans gradskog proračuna, kojim će osigurati sredstva za prvu fazu izgradnje Paromlina, koji će biti multifunkcionalni objekt i društveno-kulturni obrazovni centar.

Istaknuo je da je to najveći kapitalni projekt u njihovu mandatu, investicija od preko pola milijarde kuna, pola će se financirati iz ITU mehanizma EU, a pola iz gradskog proračuna. Nada se da će s radovima početi krajem godine, ali ga, nažalost, neće moći završiti do kraja mandata.

Kaže da će taj projekt promijeniti cijeli dio grada, najavio je uklanjanje zgrade bivše Zagrebačke banke i još nekoliko zgrada u Paromlinskoj ulici.

- Ide potpuna obnova cijelog tog prostora, koji je bio zapušten više desetljeća, dodao je.

Za obnovu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja rekao je kako je to jedan od najskupljih kulturnih projekata u Zagrebu, vrijedan oko 26 milijuna eura.

- Bit će to novi muzej kada ga otvorimo krajem godine, ne samo da je energetski obnovljen i ojačan za slučaj novog potresa, nego su mu prošireni kapaciteti čak četiri puta, istaknuo je.

EU ga sufinancira s oko 10 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma te s oko 9,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a Grad Zagreb s oko 7,3 milijuna eura.

Poziv Zagrepčanima na proslavu 1. svibnja u Maksimiru


Tomašević je pozvao Zagrepčane na tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, u parku Maksimiru, gdje ih očekuje bogat kulturni program u kojem će nastupiti legende zagrebačke scene Zdenka Kovačiček, Stjepan Jimmy Stanić i Drago Diklić.

Također će biti podijeljeno oko 30.000 besplatnih porcija graha i 20.000 porcija štrukli, a pribor za hranu bit će biorazgradiv.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!