13:15 / 10.03.2022.

Autor: HRT/IMS/J.L.

Tomašević: Građani već gube strpljenje

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U ponedjeljak će se sastati zagrebački gradonačelnik i novi ministar graditeljstva Ivan Paladina. Razgovarat će o obnovi javnih i privatnih zgrada. Najavio je to gradonačelnik Tomislav Tomašević te istaknuo da građani već gube strpljenje.

Tomašević je  naglasio da se sastanci na temu obnove između Grada i Ministarstva graditeljstva stalno odvijaju.

- Gradonačelnik sa svakim ministrom, u interesu građana grada Zagreba, treba ostvariti dobar kontakt i suradnju, a ovo je jedna od ključnih tema. Svi smo izrazito nezadovoljni dinamikom obnove privatnih zgrada, a i obnova javnih zgrada što se tiče financiranja i povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti trebala bi ići brže, poručio je.

Očekuje da se stanje unaprijedi.

- Ovo je zadnji vlak, svi gube strpljenje.

Podsjetio je da Grad Zagreb ne donosi odluke, nego Ministarstvo, a provodi ih Fond.

- Mi smo ipak partneri, Grad Zagreb sufinancira obnovu privatnih zgrada. 

Skloništa u Zagrebu

Na pitanje je li grad slao dopis predstavnicima stanara da stavljaju skloništa u pripravnost, rekao je da imaju jako puno upita građana vezano za skloništa.

Objavljen je popis 10 javnih skloništa, a objavit će i popis kvartovskih skloništa, dok su ostala pod upravljanjem suvlasnika višestambenih zgrada, ukupno oko 1060 skloništa. 

Tomašević je rekao da su neka u dobrom stanju, neka nisu, te bi trebalo napraviti unapređenje tog stanja, jer je to sustav koji je zanemarivan desetljećima.

- Ne bih htio doprinositi panici i strahu, Grad Zagreb radi sve što može da pomogne humanitarno sa izbjeglicama, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!