10:28 / 08.10.2020.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Tomašević i Borić o istražnom povjerenstvu

-

-

Foto: - / -

Saborsko istražno povjerenstvo za utvrđivanje ometanja, onemogućavanja ili drugih nedopuštenih utjecaja na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva i dalje je tema oko koje se lome koplja vladajućih i oporbe.
Tomislav Tomašević iz platforme Možemo! U emisiji Studio 4 je rekao kako je premijer digao ručnu kočnicu, iako je tjednima prije govorio da je i HDZ-u  u interesu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi se bavilo curenjem informacija iz istraga.

Premijer je rekao kako oporba traži medijski prostor, te da je sve ovo marketinški potez uoči lokalnih izbora.

- Mi kako bismo osnovali istražno povjerenstvo ne možemo se baviti konkretnim slučajem koji bi postao pravosudni postupak, zato što bi time kršili zakon, ali se možemo baviti sustavom i nečim što je sustavni problem, a to je i da postoji nedozvoljeni utjecaj izvršne vlasti i politike na rad neovisnih tijela i sudstva, rekao je Tomislav Tomašević i dodao kako se želi vidjeti koja su to zakonodavna rješenja koja bi sustavno popravila nedopušteni utjecaj na istrage i curenja informacija.

Na pitanje ne postoje li već odbori koji se bave sustavom Tomašević je odgovorio kako postoji nekoliko odbora koji pod svaku cijenu žele zaustaviti osnivanje ovog istražnog povjerenstva i na njihovom su čelu čelnici oporbe.

- Istražno povjerenstvo prema zakonu, još iz 1996. godine, ima ovlasti kakve nema ni jedan saborski odbor. Nitko ne smije, pod prijetnjom kazne do milijun kuna ili 5 godina zatvora, odbiti dostaviti dokumentaciju koju istražno povjerenstvo Hrvatskoga sabora traži i ne smije odbiti svjedočenje pred tim povjerenstvom, rekao je i dodao kako je vidljivo da u HDZ-u ne žele da se sustavno bavi ovim problemima i da se oni rješavaju.

Josip Borić iz HDZ-a je rekao da kada se vidio tekst prijedloga za osnivanje povjerenstva da su ostali začuđeni.

- Oni su htjeli nakon izbora, na kojima nisu mogli doći na vlast izborom volje građana, stvoriti nad tijelo koje bi trebalo ispod sebe okupiti ili sebi prilagoditi svu vlast, naglasio je Borić.

- Mi ne vidimo zašto ne bismo mogli za prošle slučajeve pitati državne odvjetnike, suce, da li ste imali utjecaj, da li ste imali pritisak od strane izvršne vlasti na svoj rad, te kako je taj utjecaj izgledao i kako bi se mogao promijeniti zakonodavni okvir kako do takvih utjecaja ne bi dolazilo, istaknuo je Tomašević i dodao kako se želi vidjeti zašto sustav sustavno ne funkcionira.

Tomašević naglašava kako je već 2016. godine izvješće sigurnosno obavještajnih agencija navodi 20 sudaca koji su prijetnja za nacionalnu sigurnost zato što su korumpirani.

- Od 2016. godine do danas ništa se po tom pitanju nije dogodilo, rekao je i dodao kako je očito da je negdje „stvar zapela”.

- Imamo brojne indicije da sustav ne funkcionira i hajdemo naći način na koji možemo to umanjiti. HDZ-u dok su na vlasti je u interesu zadržati „status quo”, istaknuo je.

Borić je naglasio kako je ovakva odluka o osnivanju povjerenstva protuzakonita i protuustavna te su ne može u ovakvom obliku raspravljati o njoj.

- Mi za to u Saboru nećemo dići ruku, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!