"Građanski odgoj ove godine kao pilot projekt, želimo uvesti i ŠIZ"

21.01.2022.

14:42

Autor: M.Š./HRT

Tomislav Tomašević nakon sastanaka oko uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja

Tomislav Tomašević nakon sastanaka oko uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je sastanak s Povjerenstvom za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj i obrazovanje" u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba.

Nakon sastanka, u predvorju Gradske uprave, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, predsjednik Povjerenstva, viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu prof. Boris Jokić i Tanja Đaković, prof. dali su izjave za medije o programu Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti. Najavili su i ŠiZ, fakultativni predmet Škola i zajednica, koji će se isto pokušati uvesti. 

- Upravo smo održali sastanak, mi smo najavili da ćemo pilotirati program Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavnu aktivnost u osnovnim i srednjim školama, Povjerenstvo se redovito sastaje, prijedlog kurikuluma bi trebao biti gotov negdje u veljači pa onda ide poziv školama da se prijave na pilot projekt. Mini pilotiranje će biti ove školske godine u nekoliko škola, a u 30 škola bi krenuo pilot iduće nastavne godine, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Dogovorili smo suradnju vezano za Građanski odgoj i obrazovanje kao fakultativni predmet, poručio je. 

- To je program Škola i zajednica ili ti ŠIZ. Taj program koncipirali su Centar za studije mira i konflikata Sveučilišta u Rijeci i Prva riječka gimnazija gdje se taj program pilotira. Slušali smo prve komentare učenika, oni su više nego oduševljeni, jedva čekamo da taj program dođe u zagrebačke škole. Riječ je dakle o fakultativnom predmetu. On je namijenjen učenicama i učenicima drugih i trećih razreda srednjih škola. Sa satnicom od 70 sati. Kurikulum je već izrađen, bit će predstavljen predstavnicima srednjih škola u Zagrebu, kako bi vidjeli koliko je interes za uvođenje tog pilotiranja, dodaje gradonačelnik Zagreba. 

ŠIZ: Učenici će biti aktivni sudionici procesa


Zagreb će programe financirati troškove stručnog usavršavanja, troškove naknade za rad, kada taj rad nije uklopljen u neposredan rad s učenicima.

- Novac je već osiguran za sve ove aktivnosti u ovoj godini. Iznimno sam sretan da idemo s dva programa u zagrebačke škole već od sljedeće školske godine. Vjerujem da je ovo početak novog obrazovanja ne samo u Zagrebu, veći u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo živjeti bolje i tolerantnije, ističe. 

Škola i zajednica nastao je kao predmet koji se predaje u drugim i trećim razredima osnovne škole te se radi o potpuno inovativnom predmetu, rekao je viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu prof. Boris Jokić. 

- Učenici su ti koji su aktivni sudionici procesa, oni kreiraju proces. Kreće od toga da mladi moraju prepoznati probleme i pojave u svojoj zajednici, a potom sudjelovati i u pokušaju njihova rješavanja, dodaje Jokić. 

"Imamo demokratski deficit"

Zahvalio je Tomaševiću što je spreman prihvatiti ovakav predmet u školama.

- On će na neki način držati odgovornima lokalne političare, gradonačelnike... Naši mladi nemaju svoj glas, a ovo je prilika za artikulaciju toga glasa. Škola i zajednica pokušava probiti barijeru u školstvu koja postoji već 30 godina, a to je problem školske zgrade. Škola i zajednica pokušava iskoračiti u zajednicu i dozvoliti zajednici da uđe u školu, pojašnjava Jokić. 

- Cijelo je vrijeme prisutan demokratski deficit, temeljen na građanskoj neaktivnosti i nevidljivosti, iako su građani odabrali demokratske promjene 90-tih, rekla je potpredsjednica zagrebačkog SDP-a Tanja Đaković. 

- Aktivno građanstvo se razvija i to od malih nogu izgradnjom stavova, stjecanjem vještina, znanja, a što se kasnije prakticira u aktivnom životu, zato je nama građanski odgoj od vrlo velike važnosti, dodala je Đaković. 

Srednje škole će morati birati nekoliko stvari, moći će izabrati i samo Građanski odgoj i ŠiZ ili ne moraju ništa.

- Osnovne škole moći će prihvatiti to kao izvannastavnu aktivnost ili će reći da im to ne treba, rekao je predsjednik Povjerenstva za građanski odgoj, Tomislav Reškovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!