17:12 / 14.03.2022.

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Tomašević i Paladina razgovarali o obnovi nakon potresa

Tomašević i Paladina

Tomašević i Paladina

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Novi ministar graditeljstva prije dva dana službeno je posjetio Banovinu, a danas se sastao i sa zagrebačkim gradonačelnikom. Tema - obnova metropole koja uoči druge godišnjice potresa još uvijek ide sporo i teško. Obećani zamah gradnje zamjenskih kuća i obnove višestambenih zgrada s ovog mjeseca već se prebacuje na travanj.


Tek sada, dvije godine nakon potresa počinje obnova omiljene zagrebačke bazilike u središtu grada. Danas zatvara vrata jer će složena rekonstrukcija vrijedna 90 milijuna kuna trajati 24 mjeseca.

- Radi se o konstrukcijskoj obnovi gdje ćemo raditi novi svod, Moramo učvrstiti sve nosive zidove,moramo stabilizirati tornjeve.Ovo je ogromna građevina koja zahtjeva puno vremena i preciznosti, a ponekad i birokracija zna biti spora, rekao je pater Damir Kočiš, voditelj obnove bazilike Srca Isusova

Golem je teret na leđima novog ministra graditeljstva. Velika su očekivanja i utrka s vremenom jer do lipnja iduće godine treba iskoristiti 5 milijardi kuna nepovratne pomoći iz europskog Fonda solidarnosti.

Ministar Paladina je rekao je kako je cilj da na svakom od sljedećih sastanaka jedan dio tema o kojima su raspravljali više ne bude tema, nego riješena prepreka. Za današnji sastanak je rekao kako je bio vrlo konkretan i u duhu suradnje.

Paladina je rekao kako je sigurno da građani nisu zadovoljni dinamikom obnove, ali i najavio kako će baviti time da tu dinamiku ubrzaju te kako počinju aktivnosti većeg broja projektiranja i gradnje.

- Tijekom travnja imat ćemo prve početke gradnje nekoliko objekata, a s druge strane imamo 30 objekata u projektiranju. U narednim mjesecima bit će natječaji za izvođenje radova, rekao je. Također je najavio kako će tijekom travnja početi gradnja zamjenske kuće i prva konstrukcijska obnova višestambene zgrade.

Dodao je kako će se u sljedećem periodu dinamika definitivno intenzivirati i počet će se vidjeti ono što građani očekuju - otvaranje i zatvaranje gradilišta.

Ministar je također ponovio kako će konkretne promjene prezentirati sredinom travnja, dok u ovom trenutku rješavaju pojedinačna pitanja vezana uz javnu nabavu i dinamiku određenih postupaka.

Tako je naveo kako će razmotriti tehničku pomoć javnim ustanovama koje možda ponešto kasne s realizacijom projekata obnove u njihovoj nadležnosti koje se financiraju iz Fonda solidarnosti iako to nije njihova obveza.

Tomašević: Nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove


Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako su došli u širokom sastavu jer su htjeli strateški definirati neke teme koje bi na operativnoj razini rješavao široki krug ljudi iz različitih gradskih ureda i ministarstva.

Naveo je kako su teme bile dinamika obnove, povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih zgrada, posebno imajući na umu da bi se taj rok trebao produžiti, a razgovarali su i o privremenom smještaju za građane kojima kreće konstrukcijska obnova te o odlagalištu građevinskog materijala koje bi trebalo biti na lokaciji pored pročistača otpadnih voda.

Ponovio je kako nitko ne može biti zadovoljan dinamikom obnove te rekao kako je Grad prošle godine za sufinanciranje obnove privatnih zgrada osigurao oko 80 milijuna kuna, koje skoro uopće nisu potrošene, a u ovoj godini su "optimistično" osigurali 160 milijuna kuna.

Tomašević je naveo kako je početak obnove kuća prebačen na travanj zbog problema s javnom nabavom te izrazio nadu da će se odluke brže donositi i provoditi. Grad tu može pomoći jedino tako da posudi svoje zaposlenike Fondu za obnovu, a to i čine, dodao je.

Upitan je li suradnja konstruktivnija s novim ministrom, gradonačelnik je poručio kako suradnja s Gradom nikad nije bila upitna te neće biti ni sada, a očekuje dobru suradnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!