Tomašević: Klimatski neutralan Zagreb - najvažniji cilj

19.05.2022.

12:41

Autor: Hina/HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak uoči otvaranja izložbe Green Together, da je klimatski neutralni Zagreb jedan od najvažnijih ciljeva gradske uprave, uoči otvaranja izložbe Green Together.


Izložbom Green Together, postavljenom u zgradi Gradskog poglavarstva, obilježava se 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Danske.

- Zelena i klimatska tranzicija je najveći izazov za sve gradove u svijetu, a danski gradovi mogu nam biti uzor u tome, istaknuo je Tomašević.

Najavio je da će se Zagreb ozbiljno posvetiti klimatskoj tranziciji s obzirom na to da je jedini hrvatski grad izabran u skupinu od 100 europskih gradova koji su dio EU misije za klimatske neutralne i pametne gradove.

- To nije samo stvar prestiža, već nam to također otvara prostor za povlačenje dodatnih financijskih sredstva iz europskih fondova kako bi Zagreb što prije postao klimatski neutralni grad, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

Izložba "Green Together"

Izložba Green Together sastoji se od 50 održivih drvenih panela koji prikazuju hrvatska i danska 'zelena rješenja', kao što su: put prema cirkularnoj ekonomiji, održivo urbano planiranje, najmoderniji pogoni za pretvaranje otpada u energiju, pročišćavanje otpadnih voda, zelena mobilnost, pametna gradnju biciklističke mreže, itd.

Grad Zagreb može se pohvaliti projektom zamjene 40 posto javne rasvjete pametnom i ekološkom rasvjetom koja sprječava svjetlosno zagađenje i koristi mnogo manje električne energije, rekao je Tomašević.

Intenziviranje suradnje na polju zelene tranzicije

Danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen istaknuo je da izložba Green Together pokazuje najbolje primjere samoodrživosti u Zagrebu, Danskoj i Europi.

- Građani i gradovi diljem svijeta imaju pred sobom veliki put prema rješavanju ovisnosti o fosilnim gorivima i uspostavi održivih izvora energije, dodao je.

Frijs-Madsen najavio je da će smanjenje globalne temperatura biti glavna tema na klimatskom summitu COP27 u studenom ove godine.

Potpora Danske u zelenoj tranziciji

U sklopu otvorenja izložbe, Tomašević i Frijs-Madsen potpisali su Pismo namjere kao potporu intenziviranja suradnje na polju zelene tranzicije.

- Aktualne svjetske krize kao što su klimatska ili zdravstvena kriza mogu se riješiti samo zajedničkom suradnjom, rekao je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i posebni savjetnik predsjednika Republike za klimu Julije Domac.

- Siguran sam da ćemo znati odgovoriti na ove izazove i da će Zagreb biti svjetionik u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi kao što je to Danska u Europskoj uniji. Danska je bogata zemlja upravo zato jer temelji razvoj na vlastitim resursima, na zelenim, pametnim i učinkovitim modelima, dodao je.

Izložba Green Together može se razgledati do 26. svibnja u zgradi Gradskog poglavarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!