Tomašević: Količina miješanog otpada smanjena za trećinu

04.04.2023.

13:14

Autor: Hina/E.P.C.

Gradonačelnik Tomašević zadovoljan zbog odvajanja otpada

Gradonačelnik Tomašević zadovoljan zbog odvajanja otpada

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je od uvođenja novog modela zbrinjavanja otpada u Zagrebu količina miješanog komunalnog otpada smanjena za trećinu, kada se usporede podaci iz veljače ove godine s onima iz rujna 2022.  

"Koliko znam, nijedan grad u Hrvatskoj nije uspio do te mjere povećati odvajanje otpada"

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik

- Uspjeli smo smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada za trećinu. Koliko znam, nijedan grad u Hrvatskoj nije uspio do te mjere povećati odvajanje otpada, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za novinare. 


Napomenuo je da postoje oscilacije s obzirom na mjesece, pa će se pravi podaci vidjeti u godišnjem izvješću za 2023. Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.


Prema sadašnjim brojevima, u veljači 2023. bilo je za 33 posto manje miješanog komunalnog otpada u odnosu na rujan 2022., dok je u odnosu na veljaču 2022. bilo 26 posto manje.


Porasla i količina reciklata - 60% više prikupljene plastike


Potkraj veljače prikupljeno je 60 posto plastike više nego u isto vrijeme 2022., a porasla je i količina prikupljenog papira i biootpada.


- Velika većina građana prihvatila je novi model, naše su procjene da 80% njih koristi ZG vrećice, kazao je gradonačelnik dodavši da je riječ o procjeni terenskih radnika, rekao je Tomašević i dodao da je do sada prodano 16 milijuna ZG vrećica. 


ZG vrećice ne upotrebljava oko 20% građana - izdano više od 1500 kazni


Imajući na umu da oko 20 posto građana i dalje ne upotrebljava ZG vrećice, od siječnja do danas izdano je više od 1500 kazni za nepoštovanje novog modela.


- Do sada je postavljeno oko 50 bokseva u gradu. Uz to, u svibnju će završiti natječaj za javnu nabavu 150 setova spremnika u centru grada, gdje je privremeno na snazi drugačiji model za građane, najavio je Tomašević.


Nove cijene za najam poslovnih prostora za šest mjeseci


Gradonačelnik Tomašević izvijestio je na konferenciji za novinare da je, nakon javnog savjetovanja, objavljen novi cjenik za najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada, koji će stupiti na snagu za šest mjeseci.


- Imamo situaciju da neki poslovni korisnici, koji najam koriste od 1990-ih i od tada ga produljuju, plaćaju višestruko nižu cijenu, rekao je Tomašević i dodao da će se izjednačiti cijene i ukloniti nelojalna konkurencija.


Napomenuo je da se novi cjenik ne odnosi na obrtnike i deficitarna zanimanja, ni na neprofitne udruge. 


Uvedeno je i pravilo da se nakon pet godina propisuje obveza javnog natječaja za produljenje najma, pri čemu će Grad Zagreb ponuditi cijenu najmanje 20 posto nižu od tržišne.


Cijena najma po četvornom metru ovisi o veličini prostora i  lokaciji.


Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec podsjetila je da je prošlog petka potpisana nova sistematizacija u ZET-u, ukupne vrijednosti od gotovo dva milijuna eura.


- Za najveći dio radnika to nema efekte na plaći. Za mali broj radnih mjesta koja su visoko plaćena, plaće su išle dolje, a za dio radnika plaće su povećane, istaknula je Dolenec.


Na pitanje novinara zašto su prodavateljima jagoda i sezonskog voća povećane cijene najma javnih površina, Tomašević je odgovorio kako je za dodjelu lokacija uveden javni natječaj.


- Prednost na natječaju imaju lokalni i ekološki uzgajivači, a cijena koju ponude prodavači tek je jedan od pet kriterija za dodjelu, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!