Tomašević: Nema pravne dileme oko novog načina sakupljanja komunalnog otpada

24.02.2022.

14:20

Autor: V.G./Hina/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević odgovorio je na prozivke oporbe oko eventualnih nezakonitosti prijedloga sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu, istaknuvši da su sve pravne dileme koje su postojale, već raščišćene. 

Mi smo do ove odluke došli nakon nekoliko sastanaka u Ministarstvu gospodarstva (...) Baš smo neke pravne dileme s ministarstvom raščiščavali i raščistili smo ih. Iz te perspektive, znamo zašto smo ovu odluku postavili ovakva kakva jest, rekao je Tomašević na konferenciji za medije u pauzi zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine.

Tema prijedloga odluke o načinu naplate usluge komunalnog otpada u Zagrebu, modela koji bi se trebao uvesti 1. srpnja, zauzela je i prvi dio sjednice Skupštine, ali i aktualni sat, a oporbeni zastupnici upozorili su na moguće nepravilnosti. Među ostalim, Klub Mosta predložio je 11 amandmana na tu odluku.

No, Tomašević im je odgovorio da znaju zašto to rade, te da su kazne, koje izazivaju najveći prijepor, zapravo propisane novim Zakonom o gospodarenju otpadom s kojom se Zagreb sada usklađuje.

Prijedlog te odluke danas se nalazi na sjednici Gradske skupštine, nakon što je prošao 30-dnevnu javnu raspravu, a Tomašević je najavio da se cijelo to vrijeme radi na detaljima implementacije i uvođenja nove usluge.

Prema novom modelu, građani će po kućanstvu, neovisno radi li se o stanu u zgradi ili u obiteljskoj kući, plaćati paušalno 45 kuna mjesečno za usluge odvoza komunalnog otpada, dok će poslovni korisnici plaćati 90 kuna mjesečno. Uz to, imat će obvezu kupovanja vrećica za odlaganje miješanog komunalnog otpada, a njihovom količinom regulirat će se varijabilni dio cijene usluge. Pri tome će vrećice imati cijenu u koju je uračunata i sama usluga, pa će vrećice od 10, 20 odnosno 40 litara koštati 2, 4 te 8 kuna.

U povijesnoj jezgri grada podzemni spremnici

Tomašević je najavio je da se radi provedbe nove odluke, u povijesnom centru Grada planira izgradnja podzemnih spremnika za otpad.

Ideja je da podzemni spremnici idu u povijesnu jezgru, i da se oni naprave o trošku Grada Zagreba. U tom smjeru idemo, sada računamo različite tehnologije za te podzemne spremnike, najavio je Tomašević, dodavši da to podrazumijeva kompliciran proces koji traje paralelno s javnom raspravom koja se održala.

Tomašević je komentirao i dodjelu Gradskog vrta na Prisavlju udruzi Zeleni inkubator, čiji je predsjednik aktivist i redatelj Dario Juričan. Riječ je o parceli koju je 2014. bivši gradonačelnik Milan Bandić dodijelio sam sebi, a sada je zaključkom gradonačelnika Tomaševića, ista parcela dodijeljena Juričanovoj udruzi za projekt Od stručka do ručka & Pojesti.

Niti sam ikada komunicirao s Juričanom vezano za taj projekt ili tu parcelu, rekao je Tomašević istaknuvši da mu je taj zahtjev došao na potpis, kao i tisuće drugih zahtjeva.

Objasnio je da je Gradski ured za poljoprivredu nakon promjene vlasti predložio cijepanje edukativnog vrta od 1500 metara kvadratnih na Savici na manje parcele, te da se uredi postupak davanja na korištenje tih parcela institucijama, koji je i prije postojao, ali nije bio uređen.

Sada je propisano da se parcele mogu dati na korištenje i pravnim osobama, ako ih koriste u edukativne svrhe, rekao je Tomašević istaknuvši da je prema tim propisima dodijeljena i parcela Juričanovoj udruzi.

Ako se radi o nekom performansu gdje se vrt neće koristiti za svrhu za koju je dodijeljen, onda će se ta parcela oduzeti, rekao je Tomašević.

Komentirajući pismo supruge bivšeg gradonačelnika Zagreba Vesne Bandić, istaknuo je da je već zatražio da se upravljanjem grobnim mjestom prebaci s gradu Zagrebu. To se nije dogodilo, ali hoće, rekao je Tomašević.

Daljnje postavljanje nadgrobnom spomenika ne bi trebalo biti pitanje grada, nego obitelji, dodao je i podsjetio da je sve čekalo završetak procjene kojoj je bio cilj utvrditi je li lokacijom grobnom mjesta prekršena pravna procedura i zakon.

Herman (HDZ): Dovest ćemo u pitanje zakonitost odluke o otpadu u Zagrebu

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) u četvrtak je rekao da se Klub HDZ-a i HSLS-a protivi što su gradonačelnikovi prijedlozi o otpadu na sjednicu Skupštine došli po hitnom postupku, najavivši da će dovesti u pitanje zakonitost te odluke.

- Smatramo da te točke o otpadu, koje su od tolike važnosti za građane Zagreba, moraju ići u redovnoj proceduri i proći sve odbore. Zastupnici moraju odgovarajuće proći sve potrebne rasprave kako bi ispravno mogli glasovati, rekao je Herman novinarima u stanci skupštinske sjednice.

Zbog toga su, naveo je, tražili, ali bili preglasani da se s dnevnog reda izostave dvije točke o otpadu koje se tiču sakupljanja komunalnog otpada te odlaganje građevinskog otpada u Resniku.

Najavio je da će na sjednici ozbiljno dovesti u pitanje je li ovakav prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića u skladu sa zakonom jer smatraju da nije, poglavito što se tiče "famoznih vrećica".

Herman je ustvrdio da otpad od svakog korisnika mora biti evidentiran, što znači da se, kako je rekao, te famozne vrećice moraju čipirati i upariti s odgovarajućim korisnikom.

- Ako bi se išlo u tom smjeru, to će drastično podići cijenu izrade takvih vrećica koju će snositi građani ili Čistoća, odnosno Zagrebački holding kojeg bi takva odluka odvela ravno u bankrot, istaknuo je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!