Tomašević: Nismo protiv sadržaja na otvorenom, samo uvodimo reda

08.07.2022.

16:13

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Najavljene brojne kulturne manifestacije tijekom ljeta

Najavljene brojne kulturne manifestacije tijekom ljeta

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je još jedno zagrebačko kulturno ljeto bogato sadržajima na otvorenom ali, kako je naglasio, s mjerom i uz transparentna pravila te s naglaskom na razvoj centra grada u kojemu žive ljudi.

- Uvodimo red u situaciju gdje netko kulturnom manifestacijom nazove stavljanje kafića na javnu površinu, a zapravo radi nelojalnu konkurenciju drugim ugostiteljskim objektima koji se nalaze u centru grada. Takvih situacija više neće biti, rekao je Tomašević. Kulturne manifestacije moraju biti doista kulturne manifestacije, one ne mogu trajati tri ili šest mjeseci, a kriteriji i ograničenja moraju postojati i kad je riječ o parkovima i zelenim površinama, pojasnio je.

Najavio je uvođenje reda i kad je u pitanju prekoračenje buke, čime se narušava kvaliteta života ljudima koji žive u centru grada.

- Stvar je u balansu. Želimo da je centar grada živ ne samo što se tiče kulturnih sadržaja nego i što se tiče stanovnika. Manifestacija će itekako biti, ali s mjerom, poručio je gradonačelnik.

Na pitanje novinara vezano uz festival InMusic, čiji se organizatori opetovano žale na nedostatak sluha gradske vlasti u smislu financiranja, kazao je kako će grad u skladu s mogućnostima sufinancirati sve takve festivale, ali s mjerom i balansom s obzirom na sve druge kulturne sadržaje koje u Zagrebu grad treba sufinancirati.

Gradonačelnik se kratko osvrnuo i na medijske napise vezane uz izbor Irene Bekić za novu ravnateljicu Umjetničkog paviljona, po kojima je navodno jedan član Upravnoga vijeća najprije glasao na jedan način, a onda to promijenio.

- Mogu reći da je Upravno vijeće u sastavu od pet članova imalo tri glasa za Irenu Bekić i dva glasa suzdržana. Nije se glasalo više puta, glasalo se samo jednom, i nitko nije bio protiv toga da se meni kao gradonačelniku predloži Irena Bekić, što sam ja i prihvatio. Tako da nikakvih pritisaka nije bilo, niti je bilo više glasanja, ustvrdio je.

Za kašnjenja u isplatama obaveza grada prema gradskim kazalištima, rekao je da je to naslijeđena situacija koju se nastoji razriješiti, no da se još nije uspjelo dovesti gradske financije u situaciju da se mogu isplate vršiti odmah po dospijeću. Naglasio je da gradu Zagrebu samo u srpnju dospijeva 570 milijuna kuna dugovanja prema komercijalnim bankama, a situaciju dodatno pogoršava i inflacija.

Tomašević se dotaknuo i obnove zagrebačkih kulturnih ustanova na čemu grad aktivno radi kako bi na vrijeme, do lipnja 2023., povukao što više sredstava iz Fonda solidarnosti. Trenutno je u procesu obnove 15-ak objekata, a kao jedan koji bi uskoro trebao biti priveden kraju izdvojio je Gradsko dramsko kazalište Gavellu, koja će svoja vrata za publiku otvoriti koncem ove godine.

Slučaj Kina Europe objasnila je gradska pročelnica za kulturu Emina Višnić rekavši da se njegova obnova zbog uvjeta Fonda solidarnosti nije mogla financirati na taj način te se čeka da Ministarstvo kulture i medija objavi natječaje iz drugih fondova.

Novosti nema ni po pitanju Muzeja tolerancije, čiji je problem, kako je pojasnila, to što je riječ o zaštićenoj kulturnoj baštini i prostoru koji je zahtjevan za izgradnju.

- Prostor je dodijeljen ustanovi koju je osnovala prethodna vlast, no nije osigurala sredstva da se prostor prilagodi svrsi. Bavit ćemo se time i vidjeti, ali bez EU fondova i pomoći države, nećemo moći puno napraviti, rekla je Višnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!