Tomašević o centralizaciji obnove: Bolje ikad nego nikad

19.01.2023.

13:08

Autor: V.K./HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da je bolje ikad nego nikad da se obnova centralizira, poručujući kako od novog ministra graditeljstva Branka Bačića očekuje da pojednostavni procedure za samoobnovu. 

Komentirao je time najavu ministra Bačića o ukidanju Fonda za obnovu, a na pitanje hoće li se sada opet gubiti vrijeme da se novo tijelo ustroji, rekao je da je centralizacija, unatoč tomu, bolja opcija.

- Sigurno je da će se gubiti neko vrijeme, ali je bolje da se izgubi mjesec-dva da se to spoji, pa da krene znatno brže, nego evo, već smo izgubili tri godine. Tako da, bolje ikad nego nikad, poručio je Tomašević.

Zagrebački gradonačelnik položio je kamen temeljac za obnovu društvenog doma u Čučerju, koje je posebno stradalo u zagrebačkom potresu. Tom je prilikom kritizirao tijek obnove privatne imovine jer ona u Zagrebu još nije zaživjela.

- Već sam rekao da to jest sramota. Ni meni nije jasno kako je tako nešto moguće, nadam se da se neće dogoditi da prije izgradimo društveni dom, a da nijedna zamjenska kuća nije izgrađena niti započeta izgradnja, dodao je.

Osvrnuo se na najave ministra Bačića o promjeni okvira i pojednostavljivanju procedure za obnovu te izrazio nadu da će smanjiti birokraciju i otvoriti kreditne linije preko HBOR-a kako bi građani što jednostavnije mogli krenuti u samoobnovu.

Grad Zagreb je spreman doprinijeti koliko god možemo. Imamo 160 milijuna kuna osiguranih za sufinanciranje privatnih zgrada, zbrinuli smo u stanove sve one iz kontejnera, spremni smo pomoći i dati svoj doprinos da se ubrza obnova, koja nije u našoj nadležnosti, poručio je te dodao da će se s Bačićem sastati sljedeći tjedan.

Očekujem obrazloženje zašto su se odlučili za spalionicu na Rebru

Komentirajući građansku inicijativu koja se protivi izgradnji spalionice za medicinski otpad unutar KBC-a Zagreb, Tomašević je rekao kako grad ne može zaustaviti projekt, a da od investitora očekuje da u javnoj raspravi obrazlože zašto su se za to odlučili.

- Grad nije dao lokacijsku dozvolu, rekao je Tomašević dodajući da o njoj ne odlučuje Grad, već Ministarstvo zaštite okoliša koje ocjenjuje ima li taj projekt prihvatljiv utjecaj na okoliš.

- Ako Ministarstvo donese tu odluku, Grad Zagreb će morati dati građevinsku dozvolu. Odluka je na Ministarstvu, tako da očekujem da se pojasni zašto ta lokacija i zašto ta tehnologija, poručio je Tomašević.

Najavio je i kako se obnova Društvenog doma u Čučerju očekuje za godinu dana te izrazio nadu da će se njome vratiti društveni život u taj dio grada.

Novi Društveni dom Čučerje će u vanjskom izgledu biti identičan starom Domu koji je stradao u potresu 2020. godine. Riječ je o zgradi društvene namjene, s prostorijama za potrebe Vijeća Mjesnog odbora Čučerje, zainteresiranih kulturnih, sportskih i drugih udruga s tog područja te polivalentnom dvoranom za javne potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!