10:03 / 24.12.2020.

Autor: M.B./P.F./IMS/HRT

Tomašević: Odluka da ne idemo s SDP-om je racionalna

-

-

Foto: - / -

Iz Možemo su odbili predizbornu koaliciju s SDP-om. O razlozima te načinu na koji će izaći na lokalne izbore na konferenciji za novinare govorio je Tomislav Tomašević.
Pregovori stranke Možemo i SDP-a propali su, što znači da neće zajedno izaći na lokalne izbore sljedeće godine. Iz Možemo su odbili predizbornu koaliciju s SDP-om. O razlozima te načinu na koji će izaći na lokalne izbore na konferenciji za novinare govorio je Tomislav Tomašević.

- Mi smo u lokalnu politiku ušli jer nismo vidjeli političku opciju koja bi se usprotivila Milanu Bandiću. U samo nekoliko godna pokazali smo kako se to treba napraviti. na sljedećim lokalnim izborima imamo 3 cilja: prvi je maknuti Bandića s pozicije gradonačelnika, drugi je onemogućiti većinu u Gradskoj skupštini od strane Bandića i HDZ-a, odnosno omogućiti većinu koja će biti za progresivne promjene u Gradu Zagrebu. Treći i glavni cilj je da se promijeni način upravljanja u Gradu Zagrebu - da bude pravedno, transparentno i održivo. Ova odluka koju smo donijeli je racionalna, rekao je Tomašević.

- Kao što ste vidjeli ovih dana, iz SDP-a i drugih oporbenih stranaka najavili su da će me podržati za gradonačelničkog kandidata ako imamo zajedničku predizbornu koaliciju, što znači i zajedničku predizbornu kampanju. Nakon konzultacija s članovima i partnerskim strankama zaključili smo da je za ostvarivanje ova tri cilja najbolje da ne idemo u veliku predizbornu koaliciju koja uključuje i SDP, dodao je.

- Više je razloga za to. Kao prvo, to je više fer prema biračima. Važno je i to da je naša procjena, koja se potvrdila i u anketama, da možemo više novih birača "izvući" ako ne idemo u predizborne koalicije sa starim političkim akterima. Ključno je za ostvarenje ova tri cilja da se "izvuku" novi birači, a istraživanja pokazuju da mi najviše "izvlačimo" novih birača, koji do sada nisu izlazili na lokalne izbore. Prema anketama, i dobar dio naših birača ostao bi doma ako bismo išli u veliku koaliciju. Racionalna odluka je bila da se ide u dva bloka, rekao je Tomašević.

- Naravno da smo spremni na suradnju s cijelom oporbom od centra prema lijevo i prije i poslije izbora. Za suradnju prije izbora dogovorili smo da tko god uđe u 2. krug protiv Milana Bandića, a da je iz oporbe od centra prema lijevo, da ga podržimo, dodao je.

I dalje pozivamo oporbu na suradnju u Gradskoj skupštini, imamo još 5 mjeseci i bitno je da se u Skupštini i dalje držimo zajedno kao i do sada. Pozivamo oporbu i da napravimo mobilizacijsku kampanju kako bi što više birača izađe na birališta. Pozivamo oporbu i da zajedno nadziremo izbore kako bi spriječili predizborne prijevare, rekao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!