11:56 / 17.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Tomašević: Održiva mobilnost donosi pogodnosti za pojedinca i okoliš

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u petak program Europskog tjedna mobilnosti, koji se u Zagrebu održava od 16. do 22. rujna, istaknuvši da održivi model mobilnosti donosi pogodnosti za pojedinca i okoliš.

Glavna tema ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je održiva mobilnost, koja podrazumijeva promjenu navika i prihvaćanje zdravih i ekološko prihvatljivih načina kretnja, pod geslom Krećemo se održivo, ostanimo zdravi, najavio je Tomašević na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako je promet jedan od najvećih uzročnika zagađenja okoliša u urbanim sredinama i pozvao građane da se u tjednu mobilnosti, ali i inače, koriste održivim modelima - pješačenjem, bicikliranjem i korištenjem javnog gradskog prijevoza.

- Izgradnja sustava intermodularnog, održivog i sigurnog gradskog prometa sa mrežom magistralnih gradskih prometnica za bicikle važan je dio našeg programa i trudit ćemo se to realizirati u sljedeće četiri godine. Želimo omogućiti građanima da izaberu brz i učinkovit gradski prijevoz, bicikl ili pješačenje, poručio je Tomašević.

Naglasio je da održivi ekološki model kretanja po gradovima donosi pogodnosti za zdravlje pojedinca i cjelokupni okoliš.

Više od stotinu aktivnosti

Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu se obilježava 20. put, a sadrži više od stotinu aktivnosti koje će se do srijede, 22. rujna, kada se obilježava Europski dan bez automobila, održavati u gradu.

Neke od njih su dječja biciklijada u Kustošiji, tango na otvorenom u Parku pravednika među narodima, hodanje gradom u organizaciji udruge žena oboljelih i liječenih od raka Nisi sama, hodaj s nama, šetnja s djecom iz Centra za rehabilitaciju djece i mladeži Novi dom, nabrojao je Tomašević i pozvao građane da se priključe.

Detaljan program i informacije o manifestacije dostupne su na službenim stranicama grada.

Na pitanje novinara o natječaju za zbrinjavanje biootpada Tomašević je odgovorio kako je natječaj još uvijek u tijeku pa ne može komentirati tko će biti odabran.

Budući da je postupak još u tijeku, provjerava se sva dokumentacija i tehnički uvjeti propisani postupkom, kazao je dodavši da će se pri odabiru ponuditelja držati Zakona o javnoj nabavi.

Tomašević je također odgovorio novinarima da još uvijek na posao i s posla uglavnom ide biciklom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!