15:42 / 09.12.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT/V.K./Hina

Tomašević opovrgnuo raskid zeleno-lijeve koalicije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) opovrgnuo je raskid zeleno-lijeve koalicije i poručio da nastavljaju djelovati zajedno, ali bez Radničke fronte.
Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) opovrgnuo je raskid zeleno-lijeve koalicije i poručio da nastavljaju djelovati zajedno, ali bez Radničke fronte koja više nije njihov član i s kojom neće izaći na lokalne izbore.

➡️
Kapović o raspadu Zeleno-lijeve koalicije

- Zeleno-lijeva koalicija ide dalje, ali u sastavu Možemo!, Zagreb je naš, Nova ljevica i ORaH, budući da je Radnička fronta proglasila zajednički neizlazak na lokalne izbore raskidom koalicije, izjavio je Tomašević novinarima u Saboru.

Kao razlog zašto ne idu s Radničkom frontom na lokalne izbore naveo je neprihvatljivost ultimatuma da podrže Katarinu Peović (RF) kao kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke na lokalnim izborima.

- Vodstvo RF-a, konkretno Mate Kapović, više je puta po medijima davao ultimatum - ako se ne podrži kandidatura Katarine Peović, doći će do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini. Stoga smo zajedno donijeli odluku da ne idemo s njima na lokalne izbore,  rekao je Tomašević.

U Radničkoj su fronti to protumačili kao raskid koalicije, međutim zeleno-lijeva koalicija i bez Radničke fronte ide dalje, istaknuo je. Upozorio je i na ozbiljne optužbe koje im stižu iz RF-a preko društvenih mreža, pa i službene stranice RF-a.

Tako je spinom ocijenio optužbe iz RF-a da je nesuglasice pouzročilo to što je Možemo! ušao u pregovore s SDP-om te ponovno istaknuo da se bilateralna koalicija SDP-a i Možemo! u Zagrebu ne može dogoditi.

Pojasnio je da je u Zagrebu moguća samo široka oporbena koalicija s jednim kandidatom za gradonačelnika u koju su dobrodošli i RF i SDP ili će se ići na nekoliko blokova ako se pokaže da nema programske kompatibilnosti.

- Što se tiče Rijeke i drugih gradova, Možemo! ne misli ići ni sa SDP-om ni s drugim parlamentarnim strankama na lokalne izbore, osim s Novom ljevicom i ORahom, istaknuo je Tomašević.

Upozorio je i da problema u komunikaciji s RF-om imaju već dvije godine te da su im sličnu situaciju napravili uoči predsjedničkih izbora, kada su također ultimativno tražili da podrže kandidaturu Katarine Peović.

- Tada nismo pristali na taj ultimatum pa nećemo ni sada, istaknuo je.

Upitan o mogućnosti da Katarina Peović napusti saborski Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, Tomašević je, kao predsjednik toga kluba, odgovorio da će druge stranke u koaliciji o tome tek donijeti odluku.

- Nakon svih ovih objeda i uvreda na društvenim mrežama od vodstva RF-a, kao i onih na službenoj stranici RF-a, odnosi su do te mjere zategnuti da ne mogu zamisliti daljnju suradnju, ali o tome ćemo tek donijeti odluku, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!