Tomašević: Osobama s invaliditetom osigurat će se božićnica i uskrsnica

05.12.2022.

17:54

Autor: V.K./HRT/Hina

Predstavnici udruga s invaliditetom s predstavnicima Gradske skupštine

Predstavnici udruga s invaliditetom s predstavnicima Gradske skupštine

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Na tradicionalnom druženju predstavnika udruga osoba s invaliditetom i predstavnika Grada Zagreba i Gradske skupštine gradonačelnik Tomašević najavio je u utorak da će se u gradskom proračunu za 2023. i osobama s invaliditetom osigurati božićnica i uskrsnica. 

Riječ je o amandmanu Kluba gradskih zastupnika SDP-a koji će, kako je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, biti prihvaćen.

U novom sustavu naplate i odvoza otpada uvest će se i besplatne plave ZG vrećice za velik broj osoba s invaliditetom kako ne bi bile zakinute zbog svojih potrepština, dodao je.

Tomašević kaže da je unaprjeđenje javnog prijevoza u Zagrebu jedna od najvažnijih tema.

Napominje da stare tramvaje ne mogu izbaciti iz prometa jer nemaju dovoljno tramvaja, ali nada se da će do kraja godine s resornim ministarstvom potpisati ugovor o kupnji 20 niskopodnih tramvaja, a 40 autobusa došlo je i doći će ih još 20 u sljedećih mjesec dana.

Također namjeravaju obnoviti vozni park kombija za prijevoz osoba s invaliditetom, koji nisu baš u adekvatnom stanju, a i nema ih dovoljno, za što će se sredstva pokušati povući iz fondova EU-a, kao i za tramvaje.

Tomašević je rekao da su prošli tjedan bili u URIHO-u koji zapošljava osobe s invaliditetom, a održali su i sastanak s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom te su razgovarali i o problemu fizičke pristupačnosti javnih ustanova i objekata u privatnom vlasništvu koji su javne namjene, te mogućnosti da osobe s invaliditetom uđu u trgovine, kafiće i restorane.

Povećava se broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom

Tomašević je rekao i da povećavaju broj stipendija za učenike i studente s invaliditetom, počelo se s 80 pa ih je bilo 100-tinjak, a sada ih je 120, usto, iznosi stipendija Grada Zagreba najveći su.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović novinarima je rekao da je to druženje godišnja inventura onoga što je gradska vlast napravila i što bi mogla bolje napraviti. Pohvalio je što su u gradskom proračunu za 2023. povećana sredstva za osobe s invaliditetom za određene važne projekte te za božićnicu i uskrsnicu i što se uvode besplatne plave vrećice za velik broj osoba s invaliditetom.

Predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te Društva distrofičara Zagreb Marica Mirić rekla je da Grad čini mnogo kada je riječ o unaprjeđenju kvalitete života osoba s invaliditetom, ali postoji i potreba za daljnjem unaprjeđenjem.

- Želimo da se unaprijedi pristupačnost te da se nabave novi tramvaji, autobusi, prilagođena vozila i autobusi za prijevoz osoba koje dolaze kao turisti te da se poveže Zračna luka s prijevozom, dodala je.

Kaže da žele i da se unaprijede socijalne usluge za osobe s invaliditetom u smislu mobilnih timova, da se puna pozornost posveti mentalnom zdravlju i kroz mobilne timove i institucionalno djelovanje, da se riješi pitanje osoba starijih od 21 godine u spektru autizma, a osobama s tjelesnim invaliditetom da se pruža kontinuirana podrška, dođe u njihove domove, financijski pomogne i povećavaju naknade.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!