Tomašević: Radnici su bili bolesni, bilo je malog kašnjenja s odvozom otpada

10:55 / 03.12.2021.

Autor: HRT/D.D.

Tomašević otvorio novu osnovnu školu

Tomašević otvorio novu osnovnu školu

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević otvorio je objekt i sportsku dvoranu Područne škole ''Pongračevo'' Osnovne škole ''August Šenoa''. Zahvalio je inicijativi građana koja je zagovarala na gradsku vlast da se škola otvori i rekao je kako je obnova škola prioritet ove vlasti.

- Mislim da nema ništa ljepše u protokolima bilo kojeg gradonačelnika nego otvoriti novu osnovnu školu. Početak gradnje ove osnovne škole počeo za vrijeme u prijašnje vlasti, mi smo odradili javne nabave za opremanje i završne radove, i ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su ovom prilikom doprinijeli da se ova škola izgradi, izjavio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

- Treba isto tako napomenuti i zahvaliti građanima, inicijativi građana koja je gurala da se u ovom naselju, u ovom kvartu, da se konačno ova škola otvori. Svima njima koji su doprinijeli, zagovarali, stiskali, vršili pritisak na gradsku vlast da se konačno ova škola otvori, svima njima zahvaljujem, dodao je.

Zahvalio je i projektantima, izvođačima radova, nadzoru, i onima koji su opremali školu. Tomašević je rekao kako će školu polaziti učenici od prvog do četvrtog razreda, te je najavio da će škola imati i produženi boravak. Kada se riješe imovinsko-pravni odnosi slijedi dogradnja škole.

Tomašević je poručio kako je obnavljanje škola prioritet nove gradske vlasti.

- Vjerujem da će nastavnici i učenici uživati u ovoj školi i sklapati nova prijateljstava, poručio je.

- Što se tiče obnova škola nakon potresa, grad je sanirao manje posljedice potresa u stotinjak škola iz proračuna i to će se refundirati iz Fonda solidarnosti. Najveća vrijednost radova je cjelovita obnova 13 škola i jednog učeničkog doma. Kad smo došli na vlast, ti radovi su već bili počeli, ali nisu bili prijavljeni projekti na Fond solidarnosti. Bilo je prijavljeno ukupno 11 milijuna kuna, da bi sada došli na 670 milijuna kuna. Kako su u kratkom vremenu prijavljeni, tako će biti i ugovoreni, rekao je dodajući kako je bitno da cijelo vrijeme ide obnova.

Vjeruje da će iskoristiti dobar dio sredstava, ali i da će se produljiti rok za Fond solidarnosti.

Što se tiče školskih odbora, Tomašević je rekao da Grad ima tri predstavnika u svim odborima. 

- Dosad se to imenovalo od strane gradonačelnika na način da su se postavljali članovi svoje stranke. Ono što smo mi napravili da od ta tri člana, dvoje će biti imenovano na javnom pozivu. Građani se prijavljuju i imenujemo njih u te odbore. Taj proces još nije završio, građani su odabrani, ali čekaju se državne institucije da potvrde da nisu kažnjeno osuđivani i tek tada ih mogu imenovati, pojasnio je gradonačelnik.

Treći predstavnik u odboru, rekao je Tomašević, je predstavnik mjesne uprave.

Tomašević najavio je da bi do kraja siječnja trebala biti prihvaćena odluka prema kojoj će se odvoz otpada u Zagrebu naplaćivati po kućanstvu, odnosno po količini. Komentirao je i problem s odvozom. Sve više Zagrepčana žali se da odvoz otpada kasni i da su kontejneri pretrpani smećem. Tomašević je priznao da je bilo kašnjenja, ali da se smeće odvozi.

- Ono što je problem je da je veliki dio radnika obolio i zato nisu mogliobavljati posao, dio je završio u samizolaciji, tako da je bilo malog kašnjenja, ne neodvoza, rekao je Tomašević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!