09:47 / 04.09.2019.

Autor: V.K./HRT

Tomašević: Ovaj memorandum nije u interesu građana

-

-

Foto: - / -

Danas će se održati 26. sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj bi se na prijedlog oporbe trebalo raspravljati o projektu tzv. Zagrebačkog Manhattana.
Na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine trebalo bi se raspravljati o projektu tzv. Zagrebačkog Manhattana na prostoru današnjeg Zagrebačkog velesajma i Hipodroma.

- Burno na Gradskoj skupštini
- Prgomet: Ništa nezakonito u Memorandumu
- Bandić objavio memorandum koji je potpisao s investitorom iz Dubaija


Dan prije toga gradonačelnik Milan Bandić napokon je objavio memorandum koji je potpisao s investitorom iz Dubaija. Riječ je o dokumentu koji je dugo bio nedostupan javnosti, pa i gradskim zastupnicima.

Tim su povodom u emisiji „Studio 4” gostovali Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka) i Renato Petek (Klub zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez).

Tomašević je rekao kako ga nije iznenadilo što je gradonačelnik objavio sadržaj memoranduma. Klub zastupnika lijevog bloka uspio je staviti ovu točku na dnevni red sjednice. To su pokušali po hitnom postupku i u srpnju, ali su zastupnici HDZ-a i Milana Bandića to odbili i sada je ta točka došla na dnevni red po redovitom postupku.

- Danas će se odlučivati o tome da gradonačelnik podnese izvješće vezano za realizaciju projekta zagrebačkog Manhattana. Šest mjeseci traje proces, a da se nikada nije pitalo Skupštinu za mišljenje niti je ona bilo što odlučila vezano za taj projekt. Kada su novinari objavili dio tog memoranduma, stvorio se dodatni pritisak na gradonačelnika, pokrenuti su i određeni zakonski postupci pred povjerenikom za informiranje, naglasio je Tomašević.

Petek je rekao kako je on postavio pitanje o cijelome projektu i tražio presliku dokumenta, ali je dobio odgovor vezan samo za plan.

- S obzirom na transparentnost u gradu, morate se boriti da biste saznali bilo kakvu informaciju. Ovo je bitno zbog javnog interesa građana Zagreba, zato što se radi o upravljanju imovinom grada i ovo je primjer kako gradonačelnik loše upravlja imovinom, istaknuo je Petek.

Tomašević je rekao kako je najveći problem ovog projekta, osim toga što se šest mjeseci tajio, taj što je ovaj memorandum o razumijevanju, koji je obično neobvezujući, zapravo predugovor s investitorom i pravno je obvezujući.

- Posebice je obvezujući u 5 članaka, a to su 14., 16., 17., 18. i 19. u kojima eksplicitno na početku piše da su pravno obvezujući za obje strane te da će se u slučaju spora odlučivati na arbitraži u Parizu pri međunarodnoj trgovačkoj komori. U slučaju kršenja tih članaka tvrtka Eagle Hills ima pravo na odštetu, kazao je Tomašević i dodao kako u članku 14. piše da Grad nema pravo od potpisivanja memoranduma pregovarati s bilo kojom drugom tvrtkom o ovom zemljištu i projektu. To je gradonačelnik odlučio sam bez ikakve suglasnosti Skupštine.

- Gradonačelnik je prekoračio svoje ovlasti, potpisao je nešto za što nema ovlasti i što se ne može bez Gradske skupštine. Upravo stoga smo prošli tjedan pozvali DORH da se ovo istraži, rekao je Tomašević.

Petek je naglasio da za taj prostor ne postoji kvalitetan urbanistički plan, a krenulo se u pregovore s investitorom.

- Grad se obvezao da će u određenom roku riješiti plansku dokumentaciju i pristao je na manjinski udio u zajedničkoj tvrtki, Grad je pristao da u projekt uđe s određenom imovinom, s milijun i sto tisuća četvornih metara zemljišta, kod koje nije napravljena procjena vrijednosti. Pristao je na to da Eagle Hills u budućnosti otkupi imovinu Grada Zagreba. Mnogo je obveza koje je gradonačelnik preuzeo, a o njima nije govorio, istaknuo je Petek.

- Da nije bilo pritiska građana, pritiska novinara i nas u Skupštini, ovaj memorandum sigurno ne bi bio objavljen, naglasio je Tomašević.

Petek je rekao kako se danas o točkama dnevnog reda tek mora glasovati te da HDZ i Milan Bandić imaju mogućnost povlačenja te točke.

- Pritisak i građana i struke urodio je plodom, no poznavajući gradonačelnika, on je već počeo jučer predstavljati ovaj projekt kao nešto što je iznimno važno za Zagreb. Da će se dobiti parkovi, šetnice, da će se povećati vrijednosti nekretnina svih koji žive u blizini, rekao je Petek.

- Procedura izmjene GUP-a počela je prije četiri godine u Skupštini, prošla je javnu raspravu. U prijedlogu izmjena GUP-a nigdje se ne spominju Hipodrom i Velesajam. Nakon potpisivanja memoranduma naknadno je gradska uprava  išla mijenjati GUP i prenamjenjivati područje Hipodroma i Velesajma. Zato je Ministarstvo uskratilo suglasnost Gradu Zagrebu te se nije mogla donijeti izmjena GUP-a, rekao je Tomašević.

Petek je naglasio da, ako izmijenjeni GUP prođe u Skupštini, ako ga podrži HDZ, onda slijedi međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj koji će osmisliti cijelo to područje. Kada se to završi, u Skupštinu će trebati doći prijedlog detaljnog plana tog područja i onda će se potpisati konačni sporazum s investitorom. Teka nakon toga mogu početi radovi.

- Tvrdim da ovaj memorandum nije u interesu građana grada Zagreba. Svi rizici i troškovi su javni, a profit je privatni, zaključio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!