09:05 / 22.01.2020.

Autor: HRT

Tomašević proglašen krivim za nasilje u obitelji

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.
Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, optužen zbog nasilja u obitelji, nepravomoćno je na sudu u Slavonskom Brodu proglašen krivim. Osuđen je na deset mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od dvije godine. Obrana je najavila žalbu.

Alojz Tomašević
proglašen je krivim za obiteljsko nasilje nad suprugom Marom Tomašević. Mora podmiriti i sudske troškove koji iznose oko 7.000 kuna.

- Pa treba neka kazna za takva djela. Makar i ova mala. Neka vide žene da treba prijaviti - poručila je njegova supruga nakon presude.

Sam Tomašević kaže da će se na presudu, "naravno, žaliti".

- I dalje tvrdim da nisam nasilnik, rekao je.

No mučna priča još nije gotova. Mara Tomašević tražit će i odštetu, a njezin suprug u žalbenom postupku drugačiju presudu. Zbog skandala već je isključen iz HDZ-a, ali s mjesta župana ne misli odstupiti.

Njegov odvjetnik Željko Damjanac poručio je da će se sudac "morati dobro potruditi da obrazloži ovo presudu". Jovan Vukomanović iz Državnog odvjetništva rekao je kako je postupak mogao i ranije završiti, no da je sudac htio da bude detaljan i da ne napravi neku procesnu pogrešku.Podsjetimo, zbog nasilja u obitelji i nanošenja tjelesne ozljede optužnicu je 29. prosinca 2017. protiv Tomaševića podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Požegi.

Cijeli slučaj je dospio na sud zbog ozljeda koje je u jednoj od svađa zadobila Mara Tomašević, a zbog čega je zatražila i liječničku pomoć.Ženska grupa "Korak": To je sramotno


Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednica karlovačke Ženske grupe "Korak" Mirjana Duduković "sramotnom" je u srijedu ocijenila uvjetnu kaznu Tomaševiću. Duduković je čelnica udruge koja u skloništu pruža pomoć ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja.

- To je potvrda da nam Istanbulska konvencija treba i da je moramo primjenjivati. To je sramotno. Nasilje, ako je utvrđeno i ako je dokazano, treba biti osuđeno. Što znači uvjetna osuda? Ništa. Isto kao i do sada, kada nije bio osuđen, izjavila je Hini Duduković. 

Ljuta je, kaže, kada se takve stvari događaju. Zato nam, nastavlja, skloništa i trebaju. Poručuje da se mora puno više posvetiti pažnje ženama žrtvama nasilja, upozorivši kako žene dugo godina trpe nasilje bez da ga prijave.

- I onda kad dođe trenutak da to iznesu i prijave, dobije se ovakva presuda. To je strašno. To kao da šaljemo poruku - nemojte ni prijavljivati nasilje, jer on neće biti osuđen, tvrdi Duduković. 

Također je upozorila kako je neprihvatljivo da svi takvi procesi jako dugo traju.

Ženska grupa Karlovac Korak je nevladina udruga koja od kolovoza 1998. djeluje u cilju zaštite ljudskih, a posebno ženskih i dječjih prava, zaštite obitelji i zaštite od nasilja. Pruža pomoć svim ženama i djeci žrtvama nasilja.

B.a.B.e.: Presuda Tomaševiću ruši povjerenje žrtava u sustav

Udruga B.a.B.e. priopćila je u srijedu da presuda Tomaševiću ruši povjerenje žrtava u sustav.

- Smatramo kako ta kazna nije u skladu s težinom počinjenog djela te da ona oslikava odnos hrvatskog društva prema obiteljskom nasilju, istaknula je u priopćenju udruga B.a.B.e.

Podsjeća da su, samo tjedan dana nakon što su objavile priopćenje o presudi kojom je sud oslobodio policijskog službenika unatoč utvrđenom seksualnom uznemiravanju kolegice, ponovno prisiljene reagirati na nepravdu u sudskim procesima kada je u pitanju nasilje nad ženama.

- Imajući u vidu inkriminirani period te činjenicu da se radilo o teškim oblicima obiteljskog nasilja koji su rezultirali i tjelesnom ozljedom žrtve, iznenađuje izrazito blaga kazna, s obzirom na to da je za svako od kaznenih djela za koja je počinitelj nepravomoćno osuđen, a to su nasilje u obitelji i nanošenje tjelesne ozljede bliskoj osobi, propisana kazna zatvora od jedne do tri godine, istaknula je ta udruga.

Tvrde da ta presuda dovodi u pitanje učinkovitost kaznenog postupka u njegovoj cjelini, koja se ne iscrpljuje u učinkovitoj istrazi i kaznenom progonu počinitelja, već ovisi i o krajnjem rezultatu postupka koji u konkretnom slučaju s obzirom na izrazito blagu kaznu nije ispunio svoju svrhu.

B.a.B.e. konstatiraju da izostaju konkretne sankcije za samog počinitelja, čime nije postignuta niti svrha kažnjavanja u smislu prevencije, pa će tako predmetni slučaj, ako presuda postane pravomoćna, predstavljati samo još jedan u nizu primjera kojim se šalje izrazito nepovoljna poruka žrtvama obiteljskog nasilja da im pravni sustav neće pružiti primjerenu zaštitu, a čime se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave.

- Osim što ovakva presuda odvraća žrtve od prijavljivanja nasilja, demotivira ih u traženju pomoći, a u konačnici i izlaska iz kruga nasilja. Upravo zbog ovakvih presuda, žrtve nemaju povjerenja u institucije, stoga velik postotak rodno uvjetovanog nasilja ostaje neprijavljen, u takozvanoj sivoj zoni, tvrde u udruzi.

- Nasilje prema ženama je najraširenije sustavno kršenje ljudskih prava. Nasilje prema ženama nije privatna stvar, nasilje nije obiteljska vrijednost. Nasilje nije izolirana anomalija. Štoviše, ono je često, svakodnevno, i događa se svuda oko nas, a kako bismo adekvatno odgovorili/e kao društvo na njega, potrebno je da svi sektori preuzmu odgovornost za svoja postupanja, poručuju iz udruge B.a.B.e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!