Tomašević: Rebalans proračuna nakon odluke suda o mjeri roditelj odgojitelj

13:56 / 14.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u utorak kako će grad u eventualni rebalans gradskog proračun, koji je najavljen zbog sudske suspenzije primjene nove odluke o mjeri roditelj odgojitelj, ići tek nakon što sud donese odluku o zakonitosti odluke.

- Za sad se ne ide (u rebalans). Ja se nadam da će uskoro biti odluka Visokog upravnog suda vezano za sadržaj o zakonitosti izmjene mjere roditelj odgojitelj. Tek tada možemo razgovarati o rebalansu proračuna, s time da postoji nekoliko varijanti vezanih za tajming, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije. Prije donošenja rebalansa, želi se vidjeti u kojem smjeru će ići odluka suda o zakonitosti izmjene mjere roditelj odgojitelj, dodao je.

Smanjene naknade za roditelje odgojitelje grad je planirao uvesti od 1. svibnja, no Visoki upravni sud donio je privremenu mjeru zaštite i suspendirao njihovu primjenu, pa grad i dalje mora isplaćivati naknade u visini od 65 posto prosječne plaće, što nije bilo planirano u proračunu.

Gradonačelnik je komentirao financiranje izgradnje novih vrtića.

- Moći ćemo povući samo dio za izgradnju novih vrtića iz EU fondova. Prema pravilima natječaja koje je sad objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja to će biti sigurno manje od pola iznosa koji je potreban za izgradnju novih dječjih vrtića, a ostatak ćemo morati naći način da financiramo iz gradskog proračuna imajući u vidu da i dalja imamo suspenziju odluke o roditeljima odgojiteljima odnosno da mi i dalje moramo plaćati punu naknadu, rekao je Tomašević.

Tomašević nije želio govoriti o uvođenju novog sustava naplate komunalnog otpada koji se treba uvesti 1.srpnja te najavio da će o tome govoriti za tjedan dana na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se i na financijsko stanje u košarkaškom klubu Cibona koji ima dug veći od 40 milijuna kuna te poručio da odgovornost za takvo stanje treba tražiti u bivšim upravama kluba i grada. Istaknuo je kako se iz grada u zadnjih godinu dana klubu izlazio u susret odgodom naplate dugova.

- Mi smo i dalje otvoreni za bilo kakvu ekipu, bilo kakve investitore, koji žele uložiti u Cibonu da se otplati taj dug. Grad će i dalje biti tu partner što se tiče bilo kakvog počeka, poručio je i dodao da je taj klub gradu trenutno dužan između milijun i dva milijuna kuna.

Nove nastambe zagrebačkog Zoološkog vrta

Tomašević i zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u utorak su obišli nove nastambe gradskog Zoološkog vrta.

Ravnatelj Damir Skok istaknuo je kako se radi o projektu Gradski prozori u prirodu ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna, a za projekte Zoološkog vrta išlo je 15 milijuna kuna.

Novi objekti - Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske, Mikrosvijet maksimirske šume i Prikaz vodenih staništa za javnost će se otvoriti u subotu 18. lipnja, na 97. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba, najavio je Skok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!