Tomašević: Reklame na ZET-ovim vozilima stvar su prošlosti; vraćamo plavu boju

11.10.2022.

11:35

Autor: V.K./HTV/HRT

Vraća se plava boja tramvaja

Vraća se plava boja tramvaja

Foto: Patrik Macek/Pixsell / HRT

Na redovnoj konferenciji za novinare zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovih zamjenika, Danijele Dolenec i Luke Korlaeta, gradonačelnik je rekao kako će reklame na ZET-ovim vozilima uskoro biti stvar prošlosti, te da će se vratiti plava boja vozilima.

- Kada smo preuzeli upravljanje gradom, zatekli smo niz nepovoljnih ugovora koji su omogućavali različitim privatnim poduzećima veliku korist, a minimalnu za Grad Zagreb. Jedan od takvih ugovora je i korištenje vozila za reklame. Nije mi jasno zašto je privatno poduzeće uzeto da bude posrednik između ZET-a i kompanije koje su se htjele reklamirati, zapitao se Tomašević.

Dodao je kako je firma koja radi tu uslugu ZET-u zetu godišnje plaćala 4 milijuna kuna, a Zagreb ZET-u kroz subvencije i razne druge dotacije plaća oko milijardu kuna.

- Nećemo dopustiti da nam se grad pretvara u šoping centar i stoga smo pokrenuli reviziju tih ugovora, rekao je i dodao kako će vozila nadalje biti u standardnoj plavoj boji.

Naglasio je kako je gradskoj vlasti bitno da se uvede red u grad i da će vratiti grad građanima.

Gradonačelnik je podsjetio da je natječaj za Advent u tijeku te pozvao poduzetnike da se jave jer je rok pri kraju, do 15. listopada.

Najavio je radove na Škorpikovoj ulici koji počinju u četvrtak i trajat će nešto manje od 3 tjedna. 

- Za vrijeme radova bit će smanjena propusnost prometa, dodao je.

Grad s Dinamom već godinu dana vodi pregovore

Upitan o gradnji stadiona, kazao je kao mu je izjava glasnogovornika Vlade prva informacija, jer grad s Dinamom već godinu dana vodi pregovore.


- Od grada se tražilo da osigura zemljište, a investitor je Dinamo. Mi radimo na tome, jer zemljište nije u potpunosti u vlasništvu grada, a ovo mi je prvi glas, kazao je i pozravio sva ulaganja RH u sportske infrastrukturne objekte te je podsjetio da dvorana Doma sportova nije obnovljena od potresa, te se nada i da će dio Vladinih ulaganja završiti i tamo, kao i u bazenu u Španskom o kojem se već godinama govori, rekao je Tomašević.

Razdvajanje otpada

Tomašević je ponovio da se novim sustavom razdvajanja otpada konačno naplaćuje prema učinjenom otpadu, no da točne podatke još nema.  Zagreb godinama plaća oko deset milijuna kuna godišnje EU-ove penale zbog nedovoljnog odvajanja otpada, upozorio je, trenutno se u Zagrebu odvaja 30-ak posto otpada, po čemu daleko zaostaje za Osijekom, koji odvaja više od 50 posto.

Kazao je  kako sav otpad ide na Jakuševac, ali je tamo distributivni centar koji dalje razdvaja otpad.

- Bio otpad ide na kompostanu i uskoro ćemo pozvati građane da mogu doći i besplatno uzeti kompost, odgovorio je na kritike da “sav otpad ide na isto mjesto”.


Dodao je da Čistoća prodaje otpad te da je tako nastala ušteda od 60 milijuna kuna godišnje i zbog toga dio ugovora s C.I.O.S. grupom ne konzumira jer može dio učiniti sama.

Rebalans gradskog proračuna i kredit za kapitalne investicije

Tomašević je najavio da će na idućoj sjednici Gradske skupštine biti rebalans gradskog proračuna, kojim se proračun od 15 milijardi kuna povećava za 721 milijun kuna, i to zbog povećanih troškova uzrokovanih inflacijom.

Također će na skupštinskoj sjednici biti točka o kreditu od 300 milijuna kuna, koji svake godine Grad diže za kapitalne investicije.

Najavio je da će Grad prodati državi APIS, te da će s Vladom razgovarati o mogućnosti faziranja EU projekta Dječje bolnice Srebrnjak.    

Zamnjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je kako gradska poduzeća neće više raditi s vanjskim agencijama niti će angažirati vanjske agencijske radnike te će ta vrsta suradnje biti svedena na apsolutni minimun.


- Prijašnja praksa je bila takva da se agencijski rad zloupotrebljavao i koristio za nešto što su stačlni oblici zapošljavanja, a koje ne pružaju radnicima adekvatnu zaštitu, podsjetila je.

Luka Korlaet predstavio je škole koje su obnovljene nakon potresa, ali i one koje se planiraju obnoviti tijekom 2023. godine..

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!