Tomašević se negativno očitovao na prijedlog imenovanja intendantice HNK

17.11.2021.

22:56

Autor: T.V./HRT/Hina

 Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Iz Grada Zagreba u srijedu je priopćeno glede izbora intendantice HNK Ive Hraste Sočo, da se gradonačelnik Tomašević 8. studenoga negativno očitovao na prijedlog ministrice Obuljen Koržinek, koje je za intendanticu predloži dr Hraste Sočo, te predložio ponavljanje natječaja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ranije danas je izvijestila da je novom intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, na prijedlog Ministarstva kulture i medija imenovana Iva Hraste Sočo u 'uskoj utrci u kojoj je prevagnula potreba za zaokretom u upravljanju i svježim početkom'.

- Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenoga ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj, kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja, navodi se u večerašnjem priopćenju Službe za informiranje Grada Zagreb.

- Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku, sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu, u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi RH te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela, dodaju iz Službe za informiranje Grada Zagreb na upite medija o izboru intendantice HNK.

Ministrica Obuljen Koržinek izjavila je danas kako je odluka o imenovanju Hraste Sočo intendanticom zagrebačkog HNK "u prvome redu vođena potrebom da se kazalištu da jedna nova energija kada govorimo o upravljanju, i da ponovno kazališne teme budu u fokusu javnosti, a ne one koje su se zadnjih godina nametale".

Hraste Sočo odabrana je natječajem na koji se javilo troje kandidata, od čega su dva programa, Ive Hraste Sočo i Dubravke Vrgoč, u cijelosti zadovoljila i opsegom i sadržajem, ponudivši sveobuhvatan program s vrlo dobrim prijedlogom, kako naslova tako i međunarodne suradnje te razvoja publike, dodala je.

No, nakon krize upravljanja koja je pogađala HNK Zagreb tijekom proteklih godinu dana, vođena potrebom da se donesu neke promjene u načinu upravljanja kazalištem, ministrica je odlučila na mjesto intendanta u idućem razdoblju predložiti Hraste Sočo "kao osobu koja ima iskustva i u upravljanju, a bila je i članica kazališnog vijeća".

- Ja se nadam da će joj to iskustvo pomoći da u tom mandatu donese neke potrebne promjene u upravljanju, kazala je Obuljen Koržinek.

Svoj je prijedlog najprije uputila gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću. Kako se on nije u zakonom propisanom roku očitovao, kaže, stekli su se uvjeti da ministarstvo predloži Vladi svoju kandidatkinju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!