16:10 / 27.10.2021.

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Novi problem za zagrebačku gradsku vlast

Problemi za novu zagrebačku vlast

Problemi za novu zagrebačku vlast

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Novi problem za zagrebačku gradsku vlast. U javnost je izašlo da nisu podmirene obveze prema osnovnim i srednjim školama za režije, hranu i ostale materijalne troškove. I dok oporba i koalicijski partner SDP traže od gradonačelnika da obrazovanje bude visoko na listi prioriteta, iz gradske uprave odgovaraju da su dugovi nastali još u vrijeme bivše vlasti. U međuvremenu, doznalo se da je dio duga već podmiren.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu da je Grad Zagreb od 31. srpnja isplatio višemjesečne dugove prema školama i vrtićima za podmirenje njihovih troškova, i tako smanjio kašnjenje u plaćanju u odnosu na zatečeno stanje.

Trenutno su školama i vrtićima plaćeni troškovi za lipanj ove godine. To je, s obzirom na otežanu likvidnost, nešto očekivano, no mi smo smanjili kašnjenje u plaćanju u odnosu na ono što smo zatekli, ustvrdio je Tomašević komentirajući za Radio Sljeme medijske napise o kašnjenju isplata zagrebačkim obrazovnim ustanovama.

Podsjetio je kako 31. svibnja, kada su preuzeli vlast, stanje neisplaćenih troškova bilo puno gore.

Ako govorimo o materijalnim troškovima škola, čak nisu bili plaćeni ni materijalni troškovi za siječanj. Kašnjenje je bilo jako veliko, od četiri do pet mjeseci, rekao je Tomašević istaknuvši kako je uz podmirenje zatečenih neplaćenih troškova u međuvremenu kašnjenje s plaćanjem smanjeno na dva do tri mjeseca.

- U lipnju kada smo u novom rukovodstvu preuzeli grad i gradski ured za obrazovanje ustanovili smo da materijalni troškovi škola nisu plaćeni od 12 mjeseca prošle godine, dakle kasnilo se sa plaćanjem i sa 31.05 kašnjenje je bilo 5 mjesec, rekla je Tatjana Dalić, privremena pročelnica Gradskog ureda za obrazovanje.

- Ne mogu reći da nije prvi put, ali počelo je već u ranoj fazi ove godine i onda se to nastavilo, rekao je Zlatko Stić, ravnateljPrirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

 U međuvremenu su iz Grada uplatili dio dugova.

- Tek smo jučer vidjeli da je krenula akcija u medijima i već jučer je uplaćen dio sredstava. Dakle, uplaćeni su materijalni troškovi za lipanj i energenti od travnja do lipnja, rekao je Stić.

- Znači to je sjelo par dana prije nego što objavljeni tekstovi, za lipanj su svi materijalni troškovi plaćeni, svim osnovnim i srednjim školama. Dakle ostaju srpanj, kolovoz i rujan, rekla je Dalić.

Djeca i škole visoko su na listi prioriteta i vladajućim zastupnicima i gradskoj oporbi.


- U Gradu Zagrebu nema novca za škole, ali ima za otpremnine članovima Uprave koje je Tomašević sam imenovao i onda sam otjerao. Zaduženje od 326 milijuna u okviru tog zaduženja plan je 55 milijuna potrošiti na izgradnju nerazvrstanih cesta, jesu li to prioriteti u našem gradu ili su prioriteti škole?, rekao je Davor Filipović, gradski zastupnik HDZ-a.

- Loša praksa koja očigledno traje već dosta dugo, jer koliko sam vidio, ti računi koji nisu plaćeni sežu još iz proljeća iz travnja, ožujka i dalje, rekao je Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine.

A iz Grada su poručili i da neće biti ovrha i blokada za osnovne i srednje škole te kako će s pomoću kredita koji je dala država - do kraja godine potpuno izbjeći daljnja kašnjenja uplata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!