Tomašević: Trava raste kao luda, zapošljavamo dodatne snage u Zrinjevcu

22.08.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: HRT/IMS/B.B.B.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obišao je energetski obnovljenu školsku sportsku dvoranu Peščenica. U tijeku je dodatno uređenje objekta, a sve u sklopu nastojanja da se unaprijedi sportska infrastruktura u gradu. Odgovorio je i na kritike o nepokošenim zelenim površinama, istaknuvši da "trava raste kao luda" zbog gotovo tropske klime ovoga ljeta, a budući da se ekstremni uvjeti očekuju i ubuduće, najavio je dodatna zapošljavanja u Zrinjevcu.

- Trava raste kao luda jer smo od svibnja imali praktički tropsku klimu, goleme količne padalina i visoke temperature, u kombinaciji to je dovelo do rasta trave kakvog nije bilo nijednog ljeta, rekao je Tomašević.

Time se na prvoj redovitoj konferenciji nakon ljetne stanke osvrnuo na kritike o nepokošenoj travi, ali i velikom broju komaraca u Zagrebu. Istaknuo je i da se zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ide u zapošljavanje dodatnih 100 radnika Zrinjevca.

Podsjetio je i da je Zagreb u srpnju pogodilo najjače olujno nevrijeme otkada postoje mjerenje. Aktivnosti raščišćavanja ulica, koje još uvijek traju i za koje su, uz Zrinjevac angažirane i privatne tvrtke, izbacili su iz ritma košnju koju provodi Zrinjevac.

- Situacija će se stabilizirati u rujnu, istaknuo je Tomašević, rekavši da se to odnosi i na košnju, ali i na uklanjanje krošnji i otpalih stabala sa zelenih površina.

Privatne su tvrtke angažirane, sada one raščišćavaju granje i dovršit će to u preostalim gradskim četvrtima, poručio je.

Tomašević: Lovrićeva izjava jedna od najsramotnijih koje sam čuo


Odgovarajući na pitanja novinara, Tomašević se osvrnuo i na izjavu gradskog zastupnika Ivice Lovrića (Klub Nezavisnih) o tome kako se novom odlukom o najmu gradskih stanova provodi etničko čišćenje u Zagrebu.

- To je jedna od najsramotnijih izjava bilo kojeg oporbenog zastupnika koju sam ikad čuo, istaknuo je.

Poručio je da se novom odlukom, koja je bila na javnom savjetovanju do 20. kolovoza, konačno rješava situacija sa šest tisuća stanova u vlasništvu Grada, u kojima, u nekim situacijama, već 20 godina žive ljudi s natprosječnim primanjima, a za stanove na dobrim lokacijama plaćaju bagatelnu najamninu od 100 eura mjesečno.

Nabavljaju se novi tramvaji


Rekao je i da je Grad Zagreb sklopio ugovor za kupnju 11 rabljenih tramvaja, kojima će se premostiti vrijeme do dostave prije kupljenih 20 novih tramvaja.

Tramvaji se nabavljaju od njemačkog grada Augsburga.

- To su niskopodni tramvaji, kompatibilni s infrastrukturom ZET-a, prosječne starosti između 15 i 20 godina, a kupit ćemo ih otprilike za iznos jednog novog tramvaja, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je sa zamjenicima u utorak obišao obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica. Obnova, vrijedna gotovo dva milijuna eura bez opreme, dijelom je financirana i iz EU nepovratnih sredstava (gotovo 665.000 eura).

- Nije bilo znatnijih ulaganja u ovu dvoranu gotovo 40 godina, rekao je Tomašević istaknuvši da će u funkciji biti početkom listopada. Osim što je energetski obnovljena, na dvorani je postavljena i solarna elektrana.

Posljedice nevremena nisu sanirane u 7 od 17 gradskih četvrti


Nakon obilaska, održao je redovitu konferenciju za novinare, na kojoj je komentirao zašto su zelene površine nepokošene i zbog čega i dalje nije uklonjeno drveće i granje polomljeno u nevremenu. Kako je rekao, posljedice nevremena nisu sanirane u sedam od ukupno 17 gradskih četvrti, a raščišćavanje će trajati do rujna.

- Ta sanacija izbacila iz ritma košnju koju provodi to isto poduzeće, a to je Zrinjevac. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko je rasla trava ovo ljeto, rekao je gradonačelnik.

- Visoke temperature i goleme oličine padalina u kombinaciji s olujom. Rekao sam da će se oko rujna sve stabilizirati i oko košnje i kada govorimo oko raščišćavanju granja. 10 tisuća stabala je oštećeno, dodao je.

Most i SDP ustvrdili da se ne provode "zelene politike" te da se "luta"


Gradski zastupnici smatraju da je riječ o neuspješnom upravljanju gradskom tvrtkom.

- On se predstavlja zelenim, ali osnovne metode za održavanje javnih površina, koje bi upravo bile zelene, za razliku od zaprašivanja i trovanja, on ne provodi. U Gradu Zagrebu je velik nered, u gradskim komunalnim službama je velik nered i to se vidi na terenu, rekao je Lovro Marković, zastupnik u Gradskoj skupštini iz Mosta.

- Na početku mandata pompozno se najavljivalo otpuštanje radnika, a sada nedostajuradnici pa se zapošljavaju radnici, dakle tu očito dolazi do raznih lutanja, dodao je Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini iz SDP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!