Tomašević u problemima zbog vlastitog kadroviranja

08.10.2021.

19:23

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Nakon lavine reakcija koje je u javnosti izazvala odluka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak da se novim ravnateljem imenuje umirovljeni liječnik Darko Richter, on se danas povukao iz postupka imenovanja, a ostavku je podnijelo i četvero članova Upravnog vijeća koje imenuje Grad. Istodobno, nakon niza teških optužbi koje je na njegov i račun platforme Možemo iznio smijenjeni član Uprave Zagrebačkog holdinga Ante Samodol, pred novinare je izašao gradonačelnik Tomašević.


"Moja je savjest čista", tim je riječima gradonačelnik odgovorio na optužbe smijenjenog šefa Zagrebačkog holdinga.

- Ja potpuno odbacujem takve optužbe, i ono što mogu reći bilo kome, ako ima ikakve optužbe neka tuži. Mi smo spremni s time se nositi. Neka pokrene bilo kakve tužbe ako smatra da smo mi naopravili bilo što protuzakonito, poručio je Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Nije htio detaljno odgovoriti na optužbe Samodola da je zajedno sa suradnicima radio u tajnosti, dogovarao poslove ispod stola i pritiskao bivšu upravu na sumnjive poteze.

- Ima puno interpretacija činjenica koje nisu točne, međutim sada da ja idem u te stvari detaljno, obrazlagati, ta će se stvar samo nastaviti dalje. Ja za to nemam vremena i okrenut sam prije svega budućnosti, rekao je gradonačelnik.

HDZ traži očitovanje Antikorupcijskog saborskog vijeća o slučaju "Holding". Tomaševića i aktualnu gradsku vlast nazvali su opasnim ljudima.

- Mi kao gradski zastupnici možemo samo iznijeti kako je nešto trulo u državi Danskoj, a jasno da će onda nadležne institucije i ljudi kojima je to struka, odlučiti imali tu kakvih elemenata koruptivnih odnosno nezakonitih radnji ili ne, rekao je Mislav Herman, zastupnik zagrebačke Gradske skupštine, HDZ.

Predsjednik gradske skupštine napominje pak da blogovi nisu mjesto gdje se iznose navodne protuzakonite radnje.

- Ako postoji protuzakonitost, onda znamo koje su institucije ove države kojima se obratimo. To sigurno nisu mediji ili blogovi. Dakle, ja nikad nisam čuo da jedan ozbiljan poslovni čovjek istupa na ovaj način u medijima, rekao je Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, SDP.

U medije su danas dospjele i nove sporne izjave novoizabranog, a od danas bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak. Ostavku je dalo i cijelo Upravno vijeće bolnice. Sada će, kako kaže Tomašević, u najkraćem mogućem roku imenovati novo vijeće i ravnatelja.

- On se s obzirom na ovu situaciju, da je ovo sve postalo uteg da bi uopće mogao upravljati dječjom bolnicom Srebrnjak, povukao iz postupka, rekao je Tomašević

U procesu je i još jedan postupak, i to ovršni ako je suditi po priopćenju CIOS grupe. Oni kažu da grad izbjegava suradnju s njihovim tvrtkama i potražuju 11 milijuna kuna.

- Princip ponašanja gradskih čelnika slijede i najodgovorniji u Zagrebačkom holdingu, kojima je, bez obzira na dugovanja još iz travnja, a za uredno izvršene usluge, očito naloženo da se ne obraćaju C.I.O.S. Grupi sa zamolbom za počekom plaćanja. Stoga smo, u nakani da zaštitimo interese grupacije, primorani pokrenuti ovršni postupak za nenaplaćena potraživanja, priopćila je CIOS grupa.

- Ako misli da za to ima mogućnost pravnu - to je to. Ono što je pred upravom prošlom i pred upravom novom je da stabilizira poslovanje i da se naravno sve dospjele obveze počnu izvršavati u nekom redovnom planu, rekao je Tomašević.

A svoje je obaveze redovno izvršavao i Nikola Vuković kako sam kaže te oštro odbacio sve gradonačelnikove tvrdnje o vođenju Holdinga od strane bivše uprave.

- S obzirom na obveze predsjednika Uprave i činjenicu da dan traje samo 24 sata nisam mogao čitavo vrijeme biti veliki učitelj. Ovlasti predsjednika Uprave su precizno definirane Izjavom o osnivanju i nikad nisam izašao izvan tih ovlasti niti zakonskih odredbi, poručio je Vuković.

Pitanje o Zagrebu nije mogao izbjeći ni premijer Plenković.

- Dakle jednom rječju - katastrofa. Ja sam vam rekao to već i prije. Dakle, taj hype koji se stvorio oko Možemo i oko Tomaševića uoči izbora, gdje se išlo nemilosrdno razarati kandidate poput Davora Filipovića koji je spaceshutlte za sve njih sve skupa sa svojim obrazovanjem i znanjem, rekao je premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik je u problemima zbog vlastitog kadroviranja, a kada se tome pridodaju i naslijeđeni problemi s otpadom - daleko je to od početka mandata kakvog je priželjkivao. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!