Tomašević: Uklanjaju se ilegalno postavljeni reklamni panoi

10.02.2023.

Zadnja izmjena 19:37

Autor: V.K./HRT/Hina/Josip Gavranović/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u petak kako je više stotina reklamnih panoa u gradu ilegalno postavljeno te se krenulo s njihovim uklanjanjem a prijedlogom da se veličina panoa ograniči na 12 četvornih metara površine želi se uvesti red.

Ilegalni panoi trenutno se uklanjaju te ispisuju kazne a ista pravila oko postavljanja panoa vrijedit će ubuduće za privatne tvrtke i za Zagreb plakat koji je u suvlasništvu Grada, rekao je Tomaćević nakon otvaranja dijabetološkog centra u u Domu zdravlja Centar u Sigetu.

- Nacrt odluke o komunalnom redu trenutno je u javnom savjetovanju a svaki grad ima pravo regulirati pitanje reklama na javnim površinama. Naime, sve je više pritužbi građana na svjetleće reklame koji im narušavaju kvalitetu života a tu djelatnost treba uskladiti i s građevinskim propisima, kazao je.

Kad je riječ o reklamama na tramvajima, njihov broj će se iz mjeseca u mjesec smanjivati kako će isticati vrijeme zakupa, a većina reklama s tramvaja bi trebala nestati do kraja godine.

Burne reakcije


Nova pravila igre odmah su izazvala burne reakcije onih koji od toga zarađuju.

Oglasi različitih dimenzija postavljeni po pročeljima zgrada uskoro bi mogli otići u povijest. Ako ostanu bez prihoda - teže će biti oglašivačima, ali i suvlasnicima zgrada, barem onima koji su pokrenuli obnovu zgrade upravo računajući na prihode od reklama.

- Planirali su izvore financiranja iz oglašavanja na pročeljima zgrade sada se to ukida. Tih izvora nema krediti su podignuti. Što sada? Nastaje jedan veliki problem koji će mnoge zgrade zateći i neće naći izlaz nego u povećanju pričuve, rekao je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba.

Iz glasa poduzetnika prozivaju gradonačelnika i traže hitan sastanak. Kažu, takvom odlukom izgubit će se radna mjesta u poslu u kojem se vrte stotine milijuna eura.

- Smatramo da nije dobro informiran i smatramo da neke ostavštine prije i od Bandića, a na koncu konca sada neke stvari se ne rade kako treba i doista su protivno, rekli bi, slobodi na neki način razvoju poduzetništva u Zagrebu, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

Mnogima od njih sporan je dio u kojem se zabranjuju panoi veći od 12 četvornih metara. Smatraju da Grad time želi postići monopol na tržištu.

- To su površine već zastarjelog formata. Moderne površine su ove velike atraktivnije, zanimljivije i ekrani. Nema ekrana tako malih, tako da zapravo kad vi kažete 12 kvadrata vi ste točno pogodili jednu tvrtku, a to je gradska tvrtka, rekao je Dag Knepr, predsjednik Udruge Fespa Hrvatska.

Novim pravilnikom trebalo bi se također utvrditi ugrožavaju li neke od svijetlećih reklama sigurnost u prometu. Izradit će se i digitalna karta sa svim mjestima gdje je dopušteno postavljanje reklamnih panoa, a svi koji imaju primjedbe ili prijedloge, to mogu napraviti do nedjelje do kada je otvorena online javna rasprava.

Proširenje tramvajskih pruga


Tomašević je rekao i da će se proširenje tramvajskih pruga u gradu sufinancirati iz EU fondova, a proširenje koje slijedi u Sarajevskoj ulici u Novom Zagrebu financira država u sklopu većeg projekta cestovne rekonstrukcije.

- Dobit ćemo cestovno proširenje i novi ulaz u grad s juga, a izgradit će se i novi nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora te tramvajska pruga koja će biti produžena sve do mosta, istaknuo je.

Najavio je proširenje tramvajska pruga i u Heinzelovoj ulici te podsjetio kako se više od 20 godina u Zagrebu nije izgradio ni metar novih tramvajskih pruga.

Gradonačelnik tvrdi i da se situacija s odvozom smeća u potpunosti normalizirala, dosad je izdano i 800 odobrenja a za postavljanje boksova a dosad su postavljeni na 40-ak lokacija. Također je povećan i broj spremnika za plastiku jer se količina odvojene plastike povećala za više od 50 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!