07:43 / 20.07.2021.

Autor: B.A./M.M./HRT/Hina

Tomašević: Zabrana podzakupa, za adventske kućice javni natječaj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je zabranu podzakupa površina javne namjene i provođenje javnih natječaja za njihov najam tijekom božićnih i uskrsnih manifestacija, čime se želi stati na kraj modelu reketa koji je postojao sa zagrebačkim Adventom.

Rekao je da će se iduća sjednica Skupštine vjerojatno održati 26. kolovoza te da su na javno savjetovanje od 30 dana uputili dvije odluke.

- Prva je dopuna odluke o novčanoj potpori roditeljima-odgojiteljima. Dopunu te odluke obećali smo u izbornom programu, odnosno da ćemo zaustaviti prijave novih korisnika dok se ne evaluiraju demografski i svi drugi učinci te mjere. Prije svega želimo vidjeti demografske učinke jer je to predstavljeno kao demografska mjera, rekao je.

Ako skupština je prihvati 27. kolovoza, objavit će se u službenom glasniku i odluka bi na snagu stupila 5. rujna.  Tada bi se obustavile nove prijave.

- S obzirom ne to da je ta naša namjera jasno prikazana u izbornom programu, mislimo da nitko ne može njome biti iznenađen, naglasio je.

Druga odluka koju smo stavili na javno savjetovanje jest odluka o izmjenama i dopunama o davanju na zakup i drugo korištenje površina javne namjene.

- Najavio sam da je to nešto što namjeravamo riješiti na skupštini 26. kolovoza. Želimo zabraniti podzakup, ovo što se događalo s Adventom na nekoliko načina. Kao prvo da bude još jasnije propisano da je zabranjen podzakup kućica i štandova za vrijeme različitih manifestacija, a s druge strane da kad govorimo o prigodnoj prodaji za vrijeme božićnih i uskrsnih blagdana te kućice i štandovi isključivo se mogu dodjeljivati javnim natječajem. Dosad je to bilo neposrednom dodjelom. Želimo prekinuti tu praksu, reket koji je dosada bio u Zagrebu, istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Ukoliko se usvoji novi model, javni natječaj za zakup kućica za Advent raspisat će se već 1. listopada.

I dalje će biti mogućnost neposredne dodjele, ali ne za vrijeme Adventa i uskrsnih praznika, ali ni tada neće biti moguće davati površine u podzakup, poručio je.

Kredit od 400 milijuna kuna

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da je odobren kredit od 400 milijuna kuna koji služi premošćivanju jaza likvidnosti.

- Do tog jaza došlo je iz više razloga, ali možemo istaknuti troškove izazvane potresom, koji su se svi do sada financirali iz gradskog proračuna, a mogu se velikim dijelom financirati iz Fonda solidarnosti.

Dodala je i da je prihvaćen i Plan preustroja gradske uprave, te da je broj ureda s 27 smanjen na 16.

- Taj proces bit će dugotrajan, ali ovo je važan korak koji ide u smjeru da gradsku upravu učinimo učinkovitijom, istaknula je.

Izvijestila je i da su usvojeni stečajni plan TŽV Gredelj i Riz odašiljači, čime je Gradu Zagrebu osigurano podmirenje dijela potraživanja, ali i nastavak poslovanja tih tvrtki.

Smanjenje naknada vijećnicima

Tomašević je naglasio i da je Odbor za izbor i imenovanje izglasao i predložio da sljedeća gradska skupština 26. kolovoza donese smanjenje naknada vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora u iznosu od 40 posto.

- Naknade bi se smanjile za 40 posto, ali opet od njih očekujemo veći trud i rad, rekao je i dodao da će takvo smanjenje dovesti do uštede od 16,5 milijuna kuna godišnje, u četverogodišnjem mandatu 65 milijuna kuna. 

Također, do sada je postojala mogućnost da ako vijećnici ne dođu ni na jednu sjednicu u mjesec dana imaju pravo na naknadu od 50 posto. To se sada briše i ako vijećnici ne dođu ni na jednu sjednicu, neće dobiti nikakvu naknadu za taj mjesec, kazao je Tomašević.

Obnova škola

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da je posljednjih dana bilo mnogo upita o obnovi škola.

- U obnovi je 5 zgrada osnovnih škola, 7 zgrada srednjih škola te učenički dom u Gajevoj. Rokovi koji su bili komunicirani od prethodne uprave ticali su se rujna 2021., ali nažalost taj rok će biti probijen i pomaknut za prosinac 2021., a za četiri škole rujan 2022.

Razlog tomu, rekao je, jest to što je prethodna uprava dala nerealna obećanja, a i većina škola na listi je zaštićenih dobara te je njihova obnova zahtjevna i u projektnom i u izvedbenom smislu.

- Radovi su u punom jeku i Gradski ured za obrazovanje daje sve od sebe da se novi rokovi ne probiju. Organizacija prijevoza učenika bit će kao i do sada, istaknuo je.

Dodao je i da od danas kreću mobilni timovi za pomoć građanima pri ispunjavanju dokumentacije za obnovu nakon potresa.

Rebalans proračuna

Gradonačelnik Tomašević komentirao je i natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga.

- Dobili smo 73 prijave, one su trenutačno u tehničkoj obradi, nakon toga slijedi bodovanje, pa intervjui. Koliko će sve to trajati, ne mogu reći, ovisit će o dostupnosti kandidata za intervjue i koliko ćemo ih predselektirati za intervju, a rekli smo da ih maksimalno može biti 15, rekao je.

Kad je riječ o rebalansu proračuna, rekao je da su još prije mjesec dana dali uputu uredima da predlože svoje uštede.

- Nismo bili zadovoljni prijedlozima, tako da smo išli u novi krug razgovora i analiza. Pokušavamo raditi uštede na materijalnim troškovima, a više informacija imat ćemo sljedeći tjedan. Rebalans će biti pripremljen za sjednicu gradske skupštine u rujnu, rekao je.

Gospodarenje otpadom

Osvrnuo se i na probleme s otpadom.

- Traži se rješenje za pitanje biootpada. Pokušavamo prvo stabilizirati sustav i da komunalne usluge idu dalje, a onda ćemo se baviti kako da taj sustav gospodarenja otpadom bude što jeftiniji, ekonomičniji i kvaliteta usluga što bolja. Trenutačno se bavimo time da se osigura odvoz i građevinskog otpada, koji se nije odvozio. Pokušavamo uspostaviti da sustav funkcionira, a onda ćemo ići u reviziju, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Odvezivanje brodova na Savi

Komentirao je i odvezivanje dva broda na Savi proteklog tjedna kazavši da dva odmetnuta broda u tjedan dana sigurno nisu slučajnost.

- Kako god bilo, ne može to biti slučajno. Situacija da imamo dva takva broda u nekoliko dana dana, pokazuje da se radi ili o nemaru ili o namjeri, kazao je.

Istaknuo je da je zahvaljujući koordiniranoj akciji službi izbjegnuta veća šteta, ali je i apelirao na državne službe da osiguraju uklanjanje tih brodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!