Tomašević na drugu obljetnicu od potresa: Izrazito smo nezadovoljni obnovom

22.03.2022.

11:15

Autor: M.Š./HRT

Tomislav Tomašević na konferenciji za medije

Tomislav Tomašević na konferenciji za medije

Foto: HTV / HRT

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za medije. Govorio je na drugu godišnjicu zagrebačkog potresa. Pozvao je na žurnu obnovu. Kažu da su izrazito nezadovoljni dinamikom kako se sve odvija. Najavio je i da će predstaviti viziju za budući razvoj središta grada, koji je najviše stradao u potresu magnitude 5,5 prema Richteru, 22. ožujka 2020. 

Na početku presice, Tomašević je rekao da se obilježavaju dvije godine od jednog od najtragičnijih događaja u zagrebačkoj povijesti, razornog potresa u kojemu je život izgubila 15-godišnja djevojčica Anamarija Carević.

- Na ovu drugu godišnjicu potresa kao gradska vlast izrazito smo nezadovoljni obnovom privatnih zgrada i ovo je zadnje vrijeme da se svi trgnu, posebice državne institucije, i da ta obnova privatnih zgrada konačno krene, rekao je zagrebački gradonačelnik. 

Državne institucije moraju se trgnuti, da ta obnova počne, dodaje Tomašević, ističući da odluke donosi Ministarstvo graditeljstva, a provodi ih Fond za obnovu.

- Na Gradu Zagrebu je da pomogne državnim institucijama oko obnove privatnih zgrada, mi na tome radimo. 

- Budući da vidim da i dalje postoje nesporazumi oko Fonda solidarnosti, ta se sredstva ne smiju koristiti za obnovu privatnih zgrada, nego samo za obnovu javnih zgrada, dodaje gradonačelnik. 

Ističe da Zagreb planira za obnovu javnih zgrada potrošiti oko pola milijarde kuna, a koje će povući iz Fonda solidarnosti.

- Energetsku obnovu koja ide uz konstrukciju obnovu, to možemo povući iz drugih fondova. 

Dodaje da su pronašli model, a nakon što su ljudi bili smješteni u privremenom smještaju.

- Našli smo neke gradske stanove za smještaj, ovaj tjedan je smješteno 13 obitelji. Ukupno je na natječaju 25 obitelji zadovoljilo uvjete te će se oni rješavati u idućim mjesecima, kako će se oslobađati gradski stanovi.

Nova vlast zatekla je više od 700 objekata koji nisu uopće bili pregledani, dodao je Tomašević ističući da su osposobili mobilne timove za pregled zgrada sa žutom i crvenom naljepnicom.

- Oni su nudili pomoć građanima, od 6400 zgrada, mobilni timovi su uspješno kontaktirali oko 4400 zgrada, čime su stvoreni preduvjeti za daljnje postupanje.

- Posudili smo gradske zaposlenike i ministarstvu i Fondu, kako bi se proces ubrzao i da bi se pojačali kapaciteti da se što brže realiziraju postupci. Neki su i trajno prešli u Fond i postali njihovi zaposlenici.

Najavio je i cjelovitu obnovu povijesne jezgre Zagreba.

- To je vizija za sljedećih nekoliko desetljeća kako će izgledati povijesna jezgra Grada Zagreba, ističe, dodajući da je cilj da se u središte grada "vrati život".

- Završili smo s natječajem za novu pročelnicu Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, izabrali smo Lanu Križaj, koja je prethodno bila pročelnica Konzervatorskog odjela u Krapini, ima iskustvo, diplomirana je povjesničarka umjetnosti i arheologinja i ono što od nje očekujemo je reorganizacija Zavoda kako bi on bio što funkcionalniji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!