11:07 / 21.09.2021.

Autor: M.Š./HRT

Novi natječaji u Gradu Zagrebu, Tomašević komentirao žičaru, Korlaet Festival slobode

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak da će Grad Zagreb umjesto ranije predviđenih 150 unajmiti 50 automobila za potrebe gradskih službi, od kojih će polovica biti na hibridni ili električni pogon. Komentirao je i brojne gradske aktulanosti na uobičajenoj tjednoj konferenciji za novinare. 

- U tijeku su natječaji za tri pročelnička mjesta u Gradskoj upravi. Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured te Ured za upravljanje imovinom. Najavljujemo još tri natječaja. Dva se odnose na pročelnička mjesta, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet te za Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode. Otvaramo i natječaj za mjesto glasnogovornika Grada Zagreba, istaknula je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Donesena je i odluka o osnivanju radne skupine za financije Grada Zagreba, izvijestila je Dolenec, dodajući da je osnovni zadatak poboljšanje održivosti financijskog planiranja i gradskog proračuna i gradskih financija.

- To je savjetodavna skupina, ima i vanjske članove. Pojačali smo se s dva saborska, Borisom Lalovcem i Damirom Bakićem. Radna skupina će raditi "pro bono" te je njoj zadaća i savjetovati gradonačelnika vezano uz planiranje proračuna za 2022. godinu. 

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet rekao je da su mobilni timovi od 20. srpnja obradili 2.992 zahtjeva kad je u pitanju obnova nakon potresa.

Predstavio je i europski projekt Potresni rizik, kojim se popisuju zgrade u razvoju u smislu potresnog rizika.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je na početku da nastavljaju s natječajima za uprave gradskih poduzeća.

- Do kraja tjedna raspisat ćemo natječaj za treće najveće gradsko poduzeće, nakon Zagrebačkog holdinga i ZET-a, a to je Zagrebački velesajam. Uvjeti će biti isti kao i za druge uprave gradskih poduzeća. 

Umjesto 150, 50 vozila za Gradsku upravu

Vezano uz javnu nabavu za najam vozila, Tomašević kaže da je jedan od prvih poteza bio poništenje natječaja za najam vozila kojima se koriste gradske službe. 

- Poništili smo natječaj za najam 150 vozila, a što je bilo vrijedno 4,5 milijuna kuna na godinu dana. Traje javno savjetovanje za postupak javne nabave 50 automobila, dakle, tri puta manje. ProcIjenjeni trošak bit će oko 1,8 milijuna kuna na godinu dana. 

O Pripuzu i zbrinjavanju biootpada

Polovina od tih automobila bit će na hibridni ili električni pogon, a radit će se o dnevnom najmu vozila, ne o klasičnom leasingu.

- Naša uprava želi što više promovirati zelenu javnu nabavu, dodaje Tomašević. 

Govorio je i o ZICER Startup Factoryju.

- Bit će odabrano oko 12 timova, četiri će dobiti novčanu potporu od Grada Zagreba za razvoj svojih startupova. 

Gradonačelnika su novinari pitali i o ponudama za zbrinjavanje biootpada od kojih je najpovoljnija ona tvrtke CEZAR d.o.o. u vlasništvu CIOS grupe Petra Pripuza.

Poručio je Tomašević i da intenzivno rade na dugoročnom rješenju, projektu kompostane i plinskog postrojenja u vlasništvu Grada, misle aplicirati za EU fondove, a kratkoročno rješenje, jer za ovo treba vremena, jest raspisivanje javnog natječaja za zbrinjavanje biootpada. Do tada im je u pomoć s privremenim rješenjem uskočio Zrinjevac. 

- Što se tiče javne nabave, ne mogu komentirati ništa jer se provjerava tehnička dokumentacija privatnih poduzeća koja su se prijavila. Vjerujem da će se to riješiti u roku do mjeseca. Sukladno sa Zakonom o javnoj nabavi, mi ćemo na kraju donijeti najbolju odluku. 

Luka Korlaet

Luka Korlaet

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

O Festivalu slobode

Luka Korlaet komentirao je i okupljanje na Trgu bana Jelačića gdje je u subotu održan Festival slobode. 

- Predstavnici Stožera civilne zaštite grada Zagreba bili su na Trgu, kao i policija. Pregledava se snimljeni video materijal sa skupa, temeljem toga će se dalje postupati. Skup nije bio prijavljen, a na njemu je bilo više od 100 osoba. Slijedom toga najvjerojatnije su kršene epidemiološke mjere. 

Grad Zagreb ne daje dozvole za javna okupljanja, nego se to prijavljuje policiji, koja onda može postupati ovisno o razvoju situacije. 

Ključno da žičara počne donositi prihod

Što se tiče žičare, Tomašević kaže da se trebao sastati s ministrom prometa Olegom Butkovićem, no da je bio odgođen te se čeka novi termin. Dodaje "da se odvija komunikacija da se taj problem riješi". 

- Paralelno, idemo s pripremama za javnu nabavu. To bi uskoro trebalo izaći od strane ZET-a. Idemo na situaciju da se dodatno smanji buka na donjoj postaji žičare. Nadam se da ćemo što prije to riješiti. 

Dodaje da je ključno da žičara počne donositi prihod jer trenutačno je samo trošak i teret. 

"Sortirani otpad želimo prodavati"

Na pitanje o eventualnom poskupljenju obroka u školama i vrtićima, Tomašević je rekao da se to nije razmatralo niti da im je to namjera.

Komentirao je i situaciju sa žutim kontejnerima u gradu, gdje se odlaže metal i plastika, ali i činjenicu da građanima više ne stižu na kućne pragove vrećice za sortiranje otpada. 

- Što se tiče sortiranja, ugovori su na snazi. Što se tiče vrećica, one se dijele na kućne adrese. To ide nekom dinamikom, a građani koji nisu dobili vrećice, trebaju se prijaviti Čistoći, to se riješi u nekoliko dana. 

Govoreći o sortiranju "suhih frakcija" odnosno o sortiranju papira, stakla, plastike i metala, gradonačelnik kaže da rade na tome da se sortirnica napravi u vlasništvu Grada Zagreba.

- Nakon što se to sortira, mi možemo, primjerice, dobar dio plastike prodati, a ne plaćati poduzećima da od nas to uzmu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!