10:46 / 04.01.2018.

Autor: HRT

Tomašić traži od vlade da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom

Foto: Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Umjesto da tješi ribare kako neće morati plaćati kazne, Tomašić smatra da vlada mora onemogućiti Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama.
Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić pozvala je vladu da silom obrani morsku granicu sa Slovenijom, te policijom i vojskom odgovori na postupke slovenske policije protiv hrvatskih ribara.

Umjesto da tješi ribare kako neće morati plaćati kazne, Tomašić smatra da vlada mora onemogućiti Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama. Akcije slovenske policije u onome što su do rješenja graničnog spora hrvatske vode protuzakonite su i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju reagirati, rekla je Tomašić na svojim internetskim stranicama.

Kaže da joj je žao što su se Slovenci odlučili na ovaj jednostrani i pomalo sirovi potez, ali nitko ih na to nije silio. Izabrali su na silu rješavati spor pa se sa silom moraju i suočiti, istaknula je Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću poručila je da bude odlučan, a ministru branitelja Tomislavu Medvedu mudar i smiren, misleći na ultimatum koji su branitelji dali vladi za rješenje spora sa Slovenijom.

Petar Janjić Tromblon dao Plenkoviću 72 sata da riješi spor u Savudrijskoj vali

Vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon uputio je pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog graničnog spora sa Slovenijom u Savudrijskoj vali u kojem mu 'daje 72 sata da riješi problem sa Slovenijom', te da će u suprotnom 'organizirati 100 ribarskih brodova i brodica ratnih veterana koji će zaštititi hrvatsku morsku državnu granicu sa Slovenijom od nezakonitog upada tuđe policije u hrvatske teritorijalne vode'.

Također navodi da će 'osigurati neometano ribarenje hrvatskom ribaru iz Istre kako bi mogao neometano izlovljavati ribu te tako prehranjivati svoju obitelj te zaštititi Ustav RH u punom smislu riječi', a 'nakon toga ćemo brodice dovesti na Markov trg'.

Već danima pratim kriminalno, ucjenjivačko i vandalsko ponašanje Republike Slovenije prema Republici Hrvatskoj, te jalovo, neodgovorno i ambivalentno, a nadasve protuzakonito djelovanje Vlade Republike Hrvatske u vezi opasne političke situacije u graničnom problemu sa Slovenijom, ocijenio je Janjić.

Dugih 26 godina gospoda u Ministarstvu vanjskih poslova su za svoje debele plaće radili za svoju korist, a ništa za ono za što su bili plaćeni, a to je i rješavanje pitanja granica u trajnom smislu, dodaje.

Navodi kako je od Vlade očekivao da će se čvršće postaviti u tom graničnom sporu te da bi trebala u Savudrijsku valu poslati i našu ratnu mornaricu. Ocjenjuje kako 'gospoda iz svih saziva Vlada RH u ovih 26 godina, a tako i danas, u kontaktima s drugim državama, ponašaju se kukavički, poltronski i potpuno su nesvjesni date im odgovornosti za rješavanja ovih iznimno važnih pitanja za opstojnost države, te sa svojom namjernom neaktivnošću krše Ustav RH, nanose neprocjenjivu materijalnu štetu, ponižavaju cijeli hrvatski narod i pljuju sve žrtve iz obrambenog Domovinskog rata'.

Navodi i kako se teritorijalni spor nije dugo već riješio i kako ističe neće uskoro. 'Ne preostaje mi ništa drugo nego da pokušam sa svojim prijateljima od Cavtata do Savudrije odgovoriti na adekvatan i jedini mogući način', kaže Tromblon.

Također, Janjić poručuje predsjedniku Vlade da se ne koristi 'u ovoj akciji s ministrom Tomom Medvedom (kao tampon zonom), jer on isto misli po ovom pitanju kao i mi'. 'Ma, bar to sigurno znate', dodao je. Petar Janjić Tromblon vukovarski je branitelj i umirovljeni pukovnik HV-a te bivši logoraš srpskih koncentracijskih logora.


Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi ogradio se od Janjića

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijski postrojbi Miljenko Kolobarić ogradio se Janjićeva ultimatuma.

Kazao je kako ta udruga podržava saborsku odluku kojom je Hrvatska izašla iz postupka arbitraže sa Slovenijom kao i sadašnji stav hrvatske Vlade da se pregovorima riješi pitanje granice s Slovenijom.

Upitao se što je njihov suborac Petar Janjić Tromblon tim ultimatumom htio postići i u kom smjeru je ta poruka trebala ići, ocijenivši kako je to očito bio individualni potez. Na hrvatskim granicama su hrvatska policija i vojska, a što se tiče graničnog spora, on traje već dugo i taj spor nisu riješile ni prethodne vlade, dodao je.

Miletić: Pozivam premijera da osudi huškačke istupe protiv susjednih zemalja

Predsjednik IDS-a Boris Miletić reagirajući na zveckanje oružjem neodgovornih pojedinaca koji bi poslali vojsku na granicu sa Slovenijom, pozvao je premijera Andreja Plenkovića da odmah osudi huškačke istupe protiv susjednih zemalja i isključi svaku mogućnost upotrebe sile.

Huškanje i pozivanje na upotrebu sile potpuno diskvalificira naše vlastite argumente i izravno šteti nacionalnim interesima Hrvatske. Cilj takvih militantnih istupa sigurno nije niti rješenje spora sa Slovenijom niti zaštita hrvatskih interesa, nego isključivo sebično i jeftino privlačenje medijske pažnje, priopćio je Miletić reagirajući na istup predsjednice Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruže Tomašić.

Slovensku je vladu pozvao da smanji tenzije te da ne poduzima nikakve jednostrane mjere. Ljubljana i Zagreb trebali bi poslušati što o svemu misle građani koji žive na Bujštini koji su izravno pogođeni ovom situacijom, smatra Miletić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!