11:35 / 24.09.2020.

Autor: T.D./HRT

Tomislav Ćorić o Janafu i sigurnosnim provjerama

-

-

Foto: - / -

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, komentirao je uoči sjednice Vlade situaciju s Janafom i sigurnosnim provjerama.
Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, komentirao je uoči sjednice Vlade situaciju s Janafom i sigurnosnim provjerama.

Tomsilav Ćorić rekao je da su dionička društva u specifičnoj situaciji.

- Vjerojatno znate da je Zakon o primopredaji vlasti to predvidio, kod dioničkih društava to ne ide na taj način. Tu je naša praksa malo drugačija. Razgovarao sam s gospodinom Kovačevićem i on me zapravo nazvao s obzirom na činjenicu da je Janaf d.d. kotiran na burzi i situacija je specifična. Oni su imali pravno mišljenje koje ide u drugom smjeru. Taj drugi smjer je kao i kod Ine d.d, rekao je Ćorić.

Novinari su pitali Tomislava Ćorića treba li postojati sigurnosna provjera kod ljudi koji preuzimaju državu.

- Kad god dođemo u situaciju da se vidi ovakav proces i postoji sumnja na kriminal, svi zajedno moramo doći do zaključka da je odgovor pozitivan. Međutim, takve stvari se jednostavno ne bi trebale događati. Nisam siguran da se takve situacije mogu u potpunosti izbjeći i uz sigurnosne provjere. Naravno da ću podržati sigurnosnu provjeru na svim onim razinama čije djelovanje znatno utječe na provedbu politike s jedne strane. S druge strane donošenje javnih politika i s treće strane funkcioniranje poduzeća koja su u državnom vlasništvu, rekao je Ćorić.  

Ćorić je komentirao da kod natječaja za izbor predsjednika Uprave Janafa, osoba koja će biti postavljena na tu funkciju ne može biti postavljena na dulje vremensko razdoblje te dodao kako se nada da će procesi završiti što prije.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!