13:02 / 03.10.2018.

Autor: M.M./Hina

Tomislav Horvatinčić će se opet braniti - sinkopom

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Općinskom sudu u Šibeniku počelo je drugo ponovljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću. Njemu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro.
Na Općinskom sudu u Šibeniku počelo je drugo ponovljeno suđenje Tomislavu Horvatinčiću. Njemu se treći put sudi zbog smrti bračnog para Salpietro koji su stradali u kolovozu 2011. nakon što je zagrebački poduzetnik na njih naletio gliserom. Sudskim vijećem ovaj put predsjeda sudac Ivan Jurišić.Državna odvjetnica Irena Senečić na suđenju je kazala kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva. Nije pratio promet pri plovidbi, prekršio je niz pomorskih propisa i to bezobzirno, a posljedica njegova ponašanja je teška tragedija kazala je tužiteljica.

Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica rekao je da ne postoje dokazi za Horvatinčićevu odgovornost i da postoje razlozi koji isključuju odgovornost za nesreću. Ustvrdio je i da je skica nesreće koju je napravio Tomislav Horvatinčić uzeta suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku te je zatraženo da se skica izuzme iz dokaza. Naglasio je da će obrana inzistirati na iskazima svjedoka, posebice ključnih i na saslušanju medicinskih vještaka.

Sudac Jurišić najavio je kako će ponovno ispitati Borisa Seljanovskog, bivšeg istražitelja Lučke kapetanije Šibenik, što je Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević nazvao 'mudrom odlukom'. Sudac će na trećem suđenju ponovno ispitati i njemačkog nautičara Klausa Fuchsa te Anicu Đerđa koja je u trenutku nesreće bila s Horvatinčićem na brodu.

Horvatinčić je nakon suđenja kazao kako je djeci stradalog bračnog para Salpietro uputio pismo te im je uplatio odštetu. Ali odštetom se ne može namiriti smrt roditelja. Sve mogu napraviti, ali ne mogu im vratiti oca i majku. Vjerujte mi da sam ja učesnik u ovoj nesreći i da osmu godinu itekako plaćam danak. Sotoniziran sam od medija, na društvenim mrežama ismijavaju moje bolesti. Svima koji to rade, ja želim sve najbolje i opraštam im, ali da se ovo njima dogodilo, bili bi manji od makova zrna, rekao je Horvatinčić.

Njegov odvjetnik Veljko Miljević kazao je da će obranu i dalje, među ostalim, temeljiti na sinkopi. Sljedeća rasprava sazvana je za 7. studenog ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!