11:30 / 11.12.2020.

Autor: HTV

Tomislav Paljak o nastavi putem interneta

-

-

Foto: - / -

Dana je preporuka Vlade da od ponedjeljka, 14. prosinca, srednje škole održavaju nastavu putem interneta. Na preporučeni model prelaze sve županije. No neće svi učenici viših razreda prijeći na nastavu putem interneta.
Dana je preporuka Vlade da od ponedjeljka, 14. prosinca, srednje škole održavaju nastavu putem interneta. Na preporučeni model prelaze sve županije. No neće svi učenici viših razreda prijeći na nastavu putem interneta.

U Varaždinskoj županiji od 14. 12. i osnovne škole prelaze na C model. Što ako to požele i ostale županije? 

- Uoči početka školske godine C model je potpuno razrađen kao online nastava sa svim svojim pravilima u odnosu na onaj ljetni i u odnosu na proljetni lockdown, to je puno razrađenije, puno jasnije, tehnički je moguće lakše izvesti. Tako da i ove odluke da se recimo kombinira A i C model, odnosno C model za više razrede osnovne škole je sasvim realna opcija. Moguća je bila od početka školske godine, i u tom smislu - s nacionalne razine ne treba ništa mijenjati, rekao je.

U Varaždinskoj županiji niži razredi će, komentirao je također, raditi u klasičnoj nastavi, u klasičnim uvjetima, a viši razredi, s obzirom na to da je tu riječ primjerice o učenicima koji više putuju, idu u online nastavu.

U ovom trenutku su tri županije koje imaju kombinaciju A i C modela, odnosno online nastave za više razrede: Varaždinska, Istarska i Međimurska.

Školarci će imati mjesec i pol zimskih praznika. Ostaje i dalje 18. siječnja kao početak drugog polugodišta.

- Zbog cjelokupne situacije s Covidom išli smo na izmjenu odluke o broju radnih dana i trajanju odmora za učenike, tako da smo predviđeni, onaj dvostruki dio zimskih praznika, prebacili u jednu cjelinu, kako bi se nakon očekivanih obiteljskih druženja i možebitne situacije eventualnog pogoršanja vidjelo još do 18. kako stoje učenici u tom smislu, i da bi se onda dalje donijele odluke prema ulasku u drugo polugodište, rekao je za HTV državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak.

U ovom  trenutku je svega 1-2 posto učenika zaraženo koronavirusom. Na tisuće njih je u samoizolaciji. Na pitanje smatra li da će tom odlukom smanjiti ove brojke rekao je:

- Naravno, jer bez obzira na to što postotak zaraženosti kod učenika nije velik ,on se povećava prema zarazi u općoj populaciji i ovi modeli koje je Ministarstvo ljetos razradilo, omogućuju da se prema potrebama donose odluke o konzumaciji A, B ili C modela, odnosno njihovim kombinacijama. To se može raditi pojedinačno, kao što smo imali prilike vidjeti do sada, rekao je Paljak. A može se napraviti, rekao je i skupno za sve škole na nekom prostoru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!