Tomislav Salopek je Ponos Hrvatske

10.02.2022.

08:37

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tomislav Salopek

Tomislav Salopek

Foto: HRT / HTV

I ove godine HRT u suradnji s dnevnim listom 24 sata provodi projekt „Ponos Hrvatske". Jedan od dvanaestorice koji su zaslužili to priznanje je Tomislav Salopek, frizer stilist i edukator. Ovo je njegova priča. 

- Kad ljudi završe u kolicima, onda društvo nekako spontano zaključi da na temelju, vjerojatno prijašnjih iskustava, da je onda to sad jedna osoba kojoj treba užasno puno pomagati. Ja sam htio ustvari dobiti efekt da je netko tko je u kolicima - nije teret nego može 'pokretnima' poslužiti kao pomoć i kao rješenje njihovih problema, kaže Tomislav.

Tomislav Salopek prije 13 godina doživio je prometnu nesreću nakon koje je postao tetraplegičar. Iako mu je onemogućen rad ruku i nogu, nije dopustio da ga novi životni izazovi pokolebaju. Frizerstvo mu je godinama i ljubav i hobi, a pronašao je način kako svoje znanje i talent prenositi dalje. Posvetio se usmenoj edukaciji frizera.

- Ja možda moram tu teoriju malo kvalitetnije prenijeti prije nego krenem u praksu. Trudim se na njih prenijeti ne samo ono strukovno znanje, nego i životno, jer mislim ako se teži nečem višem. Opet treba biti nivo da možeš to mentalno izdržati. Tu mi je nesreća doprinijela, jer ako ih učim mentalnoj snazi, ako sam je prije - sad je sigurno imam, 5 puta više, dodaje.

Marko Stanzl poznaje Tomislava i njegovu sestru jako dugo. Tomislav je, kaže - bio veseo, aktivan - sportaš i dobar frizer. Fasciniran je činjenicom da Tomislav ima toliku volju da posao iz njega nikad nije izašao.

U posljednjih nekoliko godina Tomislav je bio mentor 7 frizera. S nekima je radio i po dvije godine. Ističe da neki od njih uopće nisu bili frizerske struke kada su došli k njemu. Zahvaljujući zajedničkom radu, danas su njegovi učenici vrlo uspješni frizeri. To je jedan od razloga zašto je Tomislav proširio svoju priču i osnovao edukacijski institut Hansei. Još nema prostor, ali želi da to bude mjesto druženja, stvaranja kontakata i edukacije frizera.

- To je ustvari nekakav spas za mene, da je njihov rad i njihov rezultat ustvari trenutak mog zaživljenja ponovno u struci. Ja njih učim, dajem njima nešto, a ustvari oni daju meni. Tako da je to stvarno jedna super simbioza. Inače je super kad tvoj rad mijenja nečiji život, a ako još mijenja i tvoj - onda vjerojatno, 'nemre dalje od toga', poručuje Tomislav Salopek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!