11:05 / 08.02.2022.

Autor: B.A./HRT/Hina

Tomašević: 1,7 milijuna kuna radova na žičari za smanjenje buke

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je na konferenciji za medije objavio kako će tvrtka Doppelmayr obaviti dodatne radove u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna radi smanjenja buke koju proizvodi nova žičara. Posao dodatne zvučne izolacije će umjesto tvrtke Lindner d.o.o. iz Zagreba, koja se jedina javila na taj javni natječaj, napraviti austrijska tvrtka Doppelmayr.

Tomašević je rekao da očekuju da će za žičaru dobiti uporabnu dozvolu po sadašnjim standardima, ali da žele obaviti dodatne radove kako bi se smanjila buka koja dolazi iz žičare, a na koju se žalio dio građana.


Zato je bila raspisana javna nabava kako bi se obavili radovi na kutnoj postaji, ali ona je završila samo s jednom ponudom, a ponuđač nije ispunio tehničke uvjete. Međutim, rekao je Tomašević, odlučili su da ipak idu u to, i to tako da će biti potpisan aneks ugovora s Doppelmayrom kao proizvođačem opreme, koji će obaviti radove na kutnoj postaji, kao i radove vezane za stavljanje pijeska u stupove kako bi se dodatno smanjile vibracije i buka. Ti će radovi ukupno biti vrijedni 1,7 milijuna kuna bez PDV-a, naveo je gradonačelnik


Ovih 1,7 milijuna kuna dodatnih radova je nešto oko 1 posto radova koji su već ugovoreni s Doppelmayrom oko opreme žičare, tako da mislim da je vrijedno uložiti još 1 posto kako bi se smanjila buka i kako bi se što više išlo u susret građanima, rekao je Tomašević.

Također je odbacio informacije da postoji kašnjenje u plaćanju Grada Zagreba prema Doppelmayru kao nabavljaču opreme.

Veliki interes za školske odbore

Tomašević je rekao i da je potpuno popunjeno 170 od 192 školskih odbora. Za ostale još uvijek čekaju od državnih institucija provjeru kaznene evidencije za kandidate.


- Napravili smo jedan drugačiji model. Do sada su se školski odbori popunjavali isključivo odlukom gradonačelnika, po nejasnim kriterijima, a mi smo odlučili da to napravimo na način da od tri predstavnika grada Zagreba u školskom odboru jedna bude predsjednik mjesne samouprave, na način da vijeće gradske četvrti i vijeća mjesnih odbora predlože članove svojih vijeća koji će biti predstavnici mjesne samouprave u određenoj školi, rekao je Tomašević. 


Za ostala dva člana, koji su predstavnici Grada Zagreba, pozvali smo građane da se jave na javnom pozivu, koji je bio iznimno uspješan jer je polučio ogroman interes, s 2963 prijave, dodao je gradonačelnik.

Sortirnica otpada

Tomašević je komentirao i prosvjed Udruge za zaštitu okoliša Resnik, istaknuvši da je više puta ponovio kako Grad nema namjeru graditi spalionicu već sortirnicu otpada. 


- Mislim da je nekorektno govoriti da gradska uprava u Zagrebu gradi spalionicu, a to je bio zapravo plan bivše uprave. Više smo puta istaknuli da nam to nije namjera, rekao je Tomašević.


Istaknuo je da ne vidi kome ne bi bilo u interesu da Grad Zagreb ima sortirnicu otpada i da na taj način poveća prihode u gospodarenju otpadom.


- I ne vidim na koji je način takvo postrojenje uopće usporedivo sa spalionicom i na koji način takvo postrojenje može narušiti kvalitetu života građana u Gradu Zagrebu, poručio je.

O štednji i cijeni vode

Na upit o osobnoj štednji od 40.000 kuna koju je nedavno unio u imovinsku karticu, Tomašević je odgovorio kako je štednja nastala od osobne plaće.

- Ja prijavljujem doslovce svaku kunu na mom računu. Mislim da je jasno kako je ušteda nastala, od moje plaće, jer nema otkud drugo nastati. Jer da nije, mislim da bi bili veći iznosi, rekao je Tomašević.


U vezi pitanja postoji li mogućnost da cijena vode u Zagrebu poraste zbog pripajanja manjih vodoopskrbnih poduzeća Vodoopskrbi i odvodnji, Tomašević kaže kako se nada da do toga neće doći. No, s obzirom na cijene koje divljaju i rastuću inflaciju, ne može ništa obećati. 

Obnova privatnih zgrada u ožujku

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je u okviru svojih ingerencija daju sve od sebe da obnova privatnih zgrada nakon potresa krene te da bi ona, prema zadnjim informacijama koje su dobili od Fonda za obnovu, trebala početi u ožujku, i što se tiče konstrukcijske, i što se tiče nekonstrukcijske obnove. 

- Prema najavama iz Fonda, početkom ožujka bi trebale krenuti prve konstrukcijske obnove višestambenih kuća i zgrada, kao i prve nekonstrukcijske obnove privatnih kuća i stanova, rekao je Korlaet.

Dodao je kako je cjelokupan proces u nadležnosti države, a Grad Zagreb će biti partner u koordinaciji. 

Rekao je i kako je započeo novi set pregleda zgrada od strane Javne vatrogasne postrojbe.

Upitnik za korisnike mjere roditelj odgojitelj

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je kako je svim korisnicima mjere roditelj odgojitelj upućen upitnik koji je dobrovoljan i anoniman i sadrži niz pitanja o socioekonomskom statusu i dosadašnjim radnim karijerama korisnika, a s ciljem da kvalitetnije profiliraju korisnike i saznaju više o njihovom socijalnom i radnom statusu.


- Sama mjera bila je dizajnirana na način da ništa od tih podataka korisnici ranije nisu morali, pa time ni nisu ustupljivali gradu, pa osim anegdotalnih podataka o pojedincima nemamo sustavne podatke o toj populaciji, rekla je Dolenec, pozvavši korisnike da popune upitnik, odbacivši špekulacije da nije anoniman.


- On služi tome da možemo ustanoviti postoje li specifične socijalne potrebe na koje grad može odgovoriti nekim interventnim mjerama, rekla je Dolenec.

Projekt "Sovica"

Dolenec je najavila da će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine predložiti projekt "Sovica", koji bi trebao značajno povećati kapacitet gradskih vrtića, a financirao bi se iz europskih sredstava. 

Radi se o specifičnom programu koji omogućava vrtićima da ponude produženi boravak do 21 sat za roditelje koji duže rade, istaknula je Dolenec. Riječ je o vrtićima na Krugama, Pantovčaku, u Sopotu, Peščenici kod Resnika i Črnomercu.

U sklopu "Sovice" planira se rad s djecom s teškoćama, rad u jezično-govornoj komunikaciji, rad s darovitom djecom i usvajanje hrvatskog jezika za strance.

Vrijednost projekta je 5,5 milijuna kuna, očekuju da će ga Gradska skupština prihvatiti pa bi već u ožujku ušao u gradske vrtiće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!