Vera Marelja nova pročelnica; uskrsnica 200 kn za mirovine ispod 1700 kn

12.04.2022.

11:08

Autor: B.A./HRT/Hina

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Vera Marelja imenovana je za pročelnicu Gradskog kontrolnog ureda, rekao je danas zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije.

- Imenovali smo, nakon javnog natječaja, Veru Marelju, koja je inače revizorica, ima puno iskustva u revizijama i kontrolama u javnom sektoru, više od 20 godina takvog iskustva. Izabrana je na javnom natječaju i uskoro će stupiti na snagu kao još jedna pročelnica koja je izabrana na javnom natječaju. Time sve više i više popunjavamo taj tim, rekao je Tomašević, koji je danas obilježio završetak radova na izvanrednom održavanju Domovinskog mosta.

Gradonačelnik je naveo da su u tijeku i natječaji za pročelnike Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade te Gradskog ureda za kulturu, međugradsku suradnju i civilno društvo.

Uskrsnica 200 kn za mirovine ispod 1700 kn

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec između ostalog je rekla da će Grad Zagreb umirovljenicima čije su mirovine ispod 1700 kuna isplatiti uskrsnicu, i to od 200 umjesto dosadašnjih 100 kuna.

- Za to smo u proračunu predvidjeli 1,3 milijuna kuna, rekla je Dolenec, dodavši da su isplate u tijeku od jučer te da će trajati do sutra.

Podsjetila je i da Grad Zagreb svim umirovljenicima s mirovinama ispod 1700 kn redovito isplaćuje dodatke na mirovine od 200 do 400 kuna vezano uz to kolika im je mirovina.

Tomašević o suradnji s Paladinom: Čekamo rezultate

Tomašević je govorio i o suradnji s novim ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanom Paladinom vezano za obnovu nakon potresa.

- U travnju su napravljena određena obećanja prema Gradu i građanima Zagreba oko prvih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Travanj je, evo, skoro smo na polovici. Čekamo rezultate. Ja sam već rekao da je Grad spreman napraviti sve što treba da pomogne, ali znate da su naše ingerencije prema zakonu vezane za obnovu privatnih zgrada nikakve, rekao je.

O Ciboni, otpadu...

Na novinarski upit o košarkaškom klubu Ciboni, gradonačelnik je rekao kako ne zna odakle informacija da oni trebaju iseliti iz prostorija do kraja travnja jer ih nitko ne tjera iz prostorija. Za podmirenje duga prema Gradu rekao je kako ne inzistiraju na tome da ga pokriju odjednom jer je ponuđena obročna otplata. 

Nevjerojatnim je ocijenio da je prošla uprava dovela klub na rub propasti s 35 milijuna kuna duga i da gradske i državne institucije nisu prije reagirale. Govoreći o sportu u Zagrebu, ocijenio je kako je tu bilo puno nepravilnosti i trošenja novca koji nisu bili usmjereni na sportaše i trenere. 

Vezano za poziv za iskazivanje interesa o postavljanju bokseva za odlaganje otpada na javnim površinama u slučajevima gdje postojeće spremnike nije moguće smjestiti unutar nekretnine, Tomašević je rekao kako su za sada dobili 1200 prijava, a obrađeno ih je 500.

Također je izvijestio da bi ovaj tjedan trebala biti gotova dozvola za drobilicu za glomazni otpad koju je kupio Grad, kazavši kako "ni jedna kila neće ići privatnim poduzećima".


Na upit o mjestima u vrtićima zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj i smještaja djece izbjeglica iz Ukrajine, Dolenec je podsjetila kako rade na proširivanju kapaciteta vrtića te kako imaju nekoliko prostora koji se mogu pretvoriti u pomoćne objekte vrtića u Sesvetama, Dubravi, Žitnjaku i Peščenici.

Završetak radova na sanaciji Domovinskog mosta


Tomašević je rekao da su se radovi na sanaciji Domovinskog mosta izvodili deset mjeseci, koštali 13,5 milijuna kuna i bili su prvi nakon 2007. kada je most napravljen.


- Ovo je bilo prvo gradilište koje sam otvorio nakon što smo preuzeli vlast, podsjetio je gradonačelnik Tomašević i izvijestio da je na Domovinskom mostu saniran biciklističko-pješački dio, a napravljena je i konstrukcijska sanacija.


Sanacija mosta završena je još krajem prošlog tjedna i odmah je pušten u promet, pa je danas, kako je rekao, iskoristio priliku zahvaliti svima koji su na tom mostu radili.


Gradonačelnik je napomenuo da je Domovinski most napravljen 2007., a nakon toga je jedino 2012. napravljena jedna manja rekonstrukcija u sklopu jamstvenog roka, pa je njene troškove pokrio izvođač radova.


Istaknuo je da bi održavanje mostova trebalo ići periodički, a ne čekati par desetljeća, pa onda nakon jednog i drugog potresa reći - pa što sada?


Iz grada stoga, naglasio je, žele sukladno uputama Ministarstva graditeljstva mostove održavati periodički, ulagati u njih i napraviti ih potresno otpornijima i to ne samo nove, nego posebice i starije mostove kako Zagreb ne bi zatekao potres kakav ga je zatekao prije dvije godine.


Tomašević je naglasio da su ovi radovi na sanaciji Domovinskog mosta, koji su koštali 13,5 milijuna kuna, "nastavak priče" i njegove najave da će do kraja mandata potrošiti oko 400 milijuna kuna za ulaganja u sanaciju i posebice konstrukcijsko ojačanje svih mostova u Zagrebu. Dio tog potrebnog novca financirat će se iz gradskog proračuna, a dio iz EU fondova.


Naveo je da su jučer na tu temu imali dobar sastanak s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, razgovarali su i o financiranju mostova, ali i o nekim drugim prometnim projektima u Zagrebu vezano za javni i cestovni prijevoz.


Najavio je da će o tome u sljedećih nekoliko tjedana razgovarati s ministrom Butkovićem kako bi krenuli u realizaciju nekih od tih zajedničkih projekata, a jedan od njih bit će svakako i rekonstrukcija te sanacija zagrebačkih mostova koji su u dosta lošem stanju jer se desetljećima u njih nije dovoljno ulagalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!