Bačić u Novskoj: Počinje gradnja stambene zgrade s 20 stanova

21.04.2023.

Zadnja izmjena 16:19

Autor: Vijesti/HRT/IMS/A.V.

Branko Bačić u Novskoj

Branko Bačić u Novskoj

Foto: HTV / HRT

Nakon što je Vlada početkom travnja donijela odluku, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić u petak je u Novskoj s izvođačem radova potpisao ugovor o gradnji stambene zgrade s 20 stanova, površine 1613 metara četvornih.

Zgradu gradi tvrtka "Novi stan" d.o.o. iz Garešnice, a gradi se u sklopu Programa izgradnje novih stambenih jedinica kroz međuresornu suradnju s jedinicama lokalne samouprave i drugim tijelima državne uprave u skladu sa Zakonom o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

Cilj programa jest povećati stambeni fond za obitelji u potrebi koje si zbog svojeg ekonomskog, zdravstvenog i socijalnog statusa ne mogu osigurati prikladan stan pa će korisnici imati status najmoprimaca.

Sporazum o suradnji potpisuju Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i jedinice lokalne samouprave, koje su dužne osigurati građevinsko zemljište i priključke za buduće zgrade, a ministarstvo organizira projektiranje, izvođenje radova te stručni nadzor nad radovima. Stanovi će se useljavati prema listama prvenstva.

Procijenjena vrijednost zgrade u Novskoj je 2,1 milijuna eura, a rok za njezin završetak je 400 kalendarskih dana od uvođenja u radove. Zgrada će biti upisana u vlasništvo Republike Hrvatske kojim upravlja i raspolaže Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, s korisnicima stanova potpisuju se ugovori o najmu, a otkup ili darovanje stanova provodit će se prema kriterijima Zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.

Slični su sporazumi dosad potpisani s gradovima Drnišem, Benkovcem, Kninom i sada Novskom.

Prije posjeta Novskoj ministar Bačić bio je u Lekeniku, gdje je završena obnova 145 obiteljskih kuća.

Ujedno je u povodu Dana općine Lekenika sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, na kojoj je istaknuo kako se obnova privatnih zgrada i kuća ubrzava.

Nakon što su početkom ovog tjedna otvorena gradilišta novih obiteljskih kuća u Sisku, Petrinji i Glini, u idućim danima očekuje se gradnja dodatnih dvadesetak kuća. Na području općine Lekenika sada je 16 gradilišta na kojima se obnavljaju i grade obiteljske kuće, a završena je obnova 145 obiteljskih kuća, rekao je ministar Bačić.

- Što se tiče obnove javnih zgrada i infrastrukture, prioritet čitave Vlade je iskorištenje svih sredstava, odnosno nešto više od milijarde eura, koje je Hrvatska dobila iz Fonda solidarnosti EU. Trenutačno smo iskoristili 74 posto dobivenih sredstava, odnosno 750 milijuna eura, rekao je Bačić.

Općina Lekenik kao korisnik sudjeluje u tri programa pa se novcem Fonda financira sanacija klizišta na prometnicama, infrastruktura u području prijevoza i operacije čišćenja područja pogođenih potresom, a vrijednost svih projekata je gotovo 861 tisuću eura.

Bačić je, osim obnove privatnih i javnih objekata na lekeničkom području, istaknuo da je u Lekeniku nedavno otvoreni Društveni dom i Turističko-informativni centar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!