Tona hrane za splitske beskućnike

15.12.2021.

19:47

Autor: V.G./HRT/IMS

Tona hrane za splitske beskućnike

Tona hrane za splitske beskućnike

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Split je još jednom pokazao veliko srce u humanitarnoj akciji "Tona hrane za splitske beskućnike". Jubilarnu desetu godinu organizira je skupina splitskih sportskih novinara, a uključuju se brojni sportaši, klubovi, građani, tvrtke. Za Udrugu "MoSt" na Poljudu prikupljeno je hrane i higijenskih potrepština vrijednih više od 150 tisuća kuna, a u proteklih deset akcija - više od 600 tisuća.


- Do sad smo držali standard da je svaka nova najveća pa tako i ova jubilarna 10. Nadamo se da će takve biti i iduće i da ćemo uspjeti prikupiti onoliko hrane i potrepština koliko bude potrebno za beskućnike i socijalnu samoposlugu, kaže Tomislav Gabelić, "4N".

- Negdje oko 35 beskućnika je smješteno u naše prihvatilište a još oko 130 ljudi je u riziku od beskućništva. Beskućnici su na razini od prošlih godina, ali je sve veći broj onih koji su u riziku od beskućništva, kaže Dado Leas, predsjednik Udruge MoSt.


Rješenje za 5

Kad zima pokaže zube mnogi se sjete građana koji nemaju krov nad glavom- beskućnika. No ima i onih koji o njima brinu tokom cijele godine. Projektom Rješenje za 5 - na jednoj zagrebačkoj adresi nudi im se dnevni boravak i psihosocijalna podrška. U posljednjih petnaest mjeseci pomoć je dobilo preko 80 korisnika, a osim beskućnika, u projekt su uključeni i bivši ovisnici i zatvorenici.

- Da se osobama s problemima siromaštva, beskućništva i ovisnosti, što lakše uključe u život društvene zajednice, poboljša njihova uloga na tržištu rada i da senzibiliziramo javnost za ovu goreću problematiku, kaže Mira Davidović, predsjednika Udruge PET PLUS.

- Meni je najkorisnije bilo to što su bile radionice za ostvaranje socijalne pomoći, za ostvaranje dopunskog, a ja nisam imao dopunsko, znači nisam mogao ići kod doktora, kaže Goran Janjić, korisnik projekta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!