Toplinski val jačat će do ponedjeljka

13.08.2021.

08:49

Autor: P.F./HRT

Toplinski val do ponedjeljka

Toplinski val do ponedjeljka

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Još treba izdržati neko vrijeme, nekoliko vrućih i sunčanih dana, jer tek sredinom idućeg tjedna, ponegdje u utorak, a ponegdje u srijedu, stiže mnogima željeno osvježenje.

Jutro u većini kopnene Hrvatske je pretežno sunčano. Temperatura je bila ispod 20°C, no u prvom dijelu noći i u kopnenom dijelu noć je bila neugodno topla. Danju će sunca biti mnogo, vjetar slab, a najviša dnevna temperatura kretat će se između 32 i 35°C, u unutrašnjosti Dalmacije čak i do 37-38°C. Poneki lokalni pljusak moguć je samo uz granicu sa Slovenijom i za to je vrlo, vrlo mala vjerojatnost.

Na Jadranu danas će također biti obilje sunca, a već jutros su temperature zraka između 25 i 29°C. 

Hrvatska se nalazi pod utjecajem polja visokog tlaka zraka koji se prostire skoro duž cijele Europe unutar kojeg se nalazi i vrlo topao zrak. Nastavit će se pretežno sunčano i vruće vrijeme. Povremeno će biti umjeren naoblake, uglavnom u popodnevnim satima.

Zbog vrućine i akumulacije topline biometeorološke prilike su razmjerno nepovoljne. Tako će biti i za vikend kada će se toplinski val sve jače širiti i na kopno. Toplinski val će trajati i u ponedjeljak, i to on će biti najteži na kopnu. Osvježenje dolazi ponegdje u utorak, a ponegdje u srijedu. Pratit će ga pljuskovi, kiša i pad temperature, a to mnogi već željno očekuju. Temperatura bi u srijedu mogla pasti na najvišu temperaturu na samo 26°C.

Kako rashladiti domove

S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, DHMZ ima i preporuke za zaštitu od velikih vrućina te ističe potrebu rashlađivanja domova, izbjegavanje vrućine te rashlađivanje tijela i uzimanje dovoljno tekućine.

Prostor u kojem se živi idealno bi bilo držati ispod 32 Celzijeva stupnja danju i ispod 24 stupnja noću, a preporuka za rashlađivanje je korištenje hladnijeg noćnog zraka, zatvaranje prozora i roleta danju, naročito onih koji su okrenuti prema suncu. Dobro je i ugasiti sva umjetna svjetla te što je više moguće električnih uređaja.

Preporuča se boravak u najhladnijoj prostoriji stana odnosno kuće, a ako ih se ne može držati hladnima, preporuka je provesti 2 - 3 sata dnevno u hladnom prostoru primjerice javnih zgrada koje su hlađene.

Uz izbjegavanje izlaska u najtoplijem dijelu dana i boravak u sjeni, preporuča se i izbjegavanje napornog fizičkog rada odnosno rad u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.

Posebno valja paziti da se djecu ili životinje ne ostavi u parkiranom vozilu.

Preporuke za zaštitu zdravlja od vrućina

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

● rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.

● piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

● izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

● nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

● rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.

● isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

● izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

● ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.

● redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

● ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!