19:16 / 08.12.2020.

Autor: Elena Tomac/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

"Torpedo" pomaže stomatolozima

-

-

Foto: - / -

Različitim kapljičnim infekcijama, pa i koronavirusu osobito su izloženi stomatolozi. Tom problemu doskočio je profesor Braut s riječkog Fakulteta dentalne medicine. Uz pomoć prijatelja, izumio je kutiju Torpedo.
Različitim kapljičnim infekcijama, pa i koronavirusu osobito su izloženi stomatolozi. Tom problemu doskočio je profesor Braut s riječkog Fakulteta dentalne medicine. Uz pomoć prijatelja, izumio je kutiju Torpedo.

Posjet stomatologu uskoro bi mogao izgledati ovako - s kutijom na glavi. Ona je barijera između pacijenta i stomatologa sve dok se ne postavi gumeni štitnik.

Zahvati koji se ne mogu obaviti s pomoću gumenog štitnika, izvode se kroz otvore na kutiji.

- Ovo nije običan pleksiglas to je, poanta je bila da bude optički neutralno. Može se održavati, nema nikakvih optičkih sjena, refleksije, govori Alen Braut, dr. med. dent., specijalist dentalne patologije i endodoncije.

- Za pacijenta nije nikakav težak osjećaj unutra, i dalje samo sjedi ništa ne radi i gleda kako se dešava nešto oko njega, naglašava Alesija Bučić, studentica Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci.

A stomatologe štiti i od koronavirusa i od svih ostalih kapljičnih infekcija.

- Mi smo imali problem s gripom, bilo kakvom kapljičnom infekcijom jer ono što kažu držite udaljenost, mi ne možemo raditi dalje nego što su naše ruke. Udaljenost je nama 30 cm što je izrazito nepovoljno za našu sigurnost, naglašava dr. Braut.

Kutija je olakšala rad i studentima na praksi.

- Kao studenti smo dosta toga izgubili tijekom prošlog semestra. Nismo imali mogućnost nikakve kliničke nastave, rada na pacijentima. Potrebno neko novo rješenje, naglašava Valentina Marasović, studentica Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci.

Ovo novo rješenje na pacijentima se još ne koristi, ali profesor Braut vjeruje da bi uskoro moglo ući u primjenu. Upravo nam je ova godina pokazala koliko brzo nešto novo može postati normalno.

- Maske, tko bi rekao prije godinu dana da ćemo nositi maske, rekao je Braut.

Prototip će se dalje modificirati, a ime nosi po slavnom izumu iz riječke prošlosti - torpedu.

- U ratu smo s tim virusom pa onda torpedo bi bilo naše novo oružje protiv ove infekcije, naglasio je Braut.

Uz stomatologe, mogli bi se njime koristiti svi zdravstveni djelatnici koji su svakodnevno u bliskom kontaktu s pacijentom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!