11:48 / 25.03.2019.

Autor: B.K./V.Š./T.V./HRT/Hina

"Tradicija utkana u nacionalni identitet, povijest obrazovanja i kulture"

Foto: B.Kolega/HRT

Foto: B.Kolega/HRT

Foto: - / HRT

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru je podsjetila kako je filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda prvo hrvatsko visoko učilište koje je osnovano 1396.
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru je podsjetila kako je filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda prvo hrvatsko visoko učilište koje je osnovano 1396. Istaknula je da ta sjajna tradicija obrazovanja nije utkana samo u suvremeno zadarsko Sveučilište, nego i cjelokupan nacionalni identitet, povijest našeg obrazovanja i kulture.

- Iznimno smo ponosni na činjenicu da je Generalno filozofsko-teološko učilište dominikanskoga reda osnovano u Zadru 1396. godine jedno od najstarijih u Europi, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović.

- Ta činjenica utkana je ne samo u suvremeno zadarsko Sveučilište, nego i u cjelokupan nacionalni identitet i povijest našeg obrazovanja i kulture, rekla je predsjednica.

Istaknula je i kako s velikom pozornošću "prati sve promjene i prijedloge vezane uz obrazovanje, koje je u svakoj modernoj državi temelj razvoja, a razvoj donosi blagostanje te stoga ulaganje u razvoj obrazovanja nije trošak, već ulaganje koje donosi višestruku dobit.

- Pozdravljam stoga inicijativu Rektorskog zbora, koji je, kako je to naglasila i njegova predsjednica, rektorica Dijana Vican, visoko motiviran za korištenje sredstava EU fondova, kako bi se unaprijedila infrastruktura i opremljenost fakulteta i instituta, što je nužan temelj standarda i rada studenata, profesora i istraživača, samim time i ukupnog razvoja, rekla je.

U sklopu 17. obljetnice i Dana Sveučilišta u Zadru, godišnjom nagradom rektorice nagrađeni su akademski djelatnici doc. dr. sc. Ivana Lončar, doc. dr. sc. Marijana Tomić i izv. prof. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić, djelatnici Andrea Barač Bataljaku, Marinela Borina Valčić i Ana Pehar te uredništva časopisa "Ars Adriatica", "Geoadria" i "Sic".

U sklopu radnog posjeta predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je gimnaziju "Vladimira Nazora" i slušala debatu dviju skupina - afirmacijske i negacijske o kažnjavanju političara zbog neispunjenih predizbornih obećanja. Tako je jedan od primjera bio i predsjedničino obećanje o preseljenju ureda.

Predsjednica će se zatim u Gradskoj vijećnici upoznati s najvažnijim gradskim projektima, nakon čega će obići i proizvodne pogone tvrtke "Maraska" d.d.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!